Aktier: Sur stemning i Europa

De tre store europæiske aktiemarkeder ligger tirsdag eftermiddag i negativt terræn, idet et fald i metalpriserne trækker mineselskaberne lavere. Generelt spekulerer investorerne i virksomhedernes indtjeningsevne.

Læs mere
Fold sammen
Tyske Siemens var tirsdag morgen aktuel med sit regnskab for fjerde kvartal, som kom ind bedre end ventet, men det var ikke nok til at ændre på den småsure stemning. Den amerikanske Dow Jones future ligger 73 point højere.

Det britiske FTSE 100 indeks falder 0,8 pct. til 4174, mens det tyske DAX 30 indeks taber 0,5 pct. til 4306. Det franske CAC40 indeks ligger 0,8 pct. lavere i 2932.

"Investorerne er fortsat meget påpasselige, siger aktiehandler Eric Le Coz hos Carmignac Gestion til Bloomberg News. Det er rigtig svært for virksomhederne at komme med akkurate prognoser i det nuværende forretningsmiljø, hvorfor indtjeningenspræsentationerne vil byde på en øget volatil handel," vurderer aktiehandleren.

Kobberpriserne falder
Blandt andet kobberpriserne ligger lavere tirsdag eftermiddag på råvarebørsen i London, hvilket trækker mineselskaberne lavere. Britiske BHP Billiton og Rio Tinto ligger henholdsvis 1,2 pct. og 2,5 pct. lavere i 1217 pence og 1615 pence.

Den tyske teknologi- og industrigiganten Siemens er kommet med regnskab for første kvartal, hvor driftsindtjeningen eksklusiv ekstraordinære omkostninger steg med 20 pct. til 2,0 mia. euro, hvor analytikerne havde ventet en indtjening på 1,8 mia. euro.

Omsætningen steg til 19,6 mia. euro sammenlignet med analytikernes forventninger på 19,2 mia. euro. Siemens fastholder helårsforventningerne for 2009, men den adm. direktør Peter Löscher siger, at helårsprognosen er blevet mere ambitiøs. Aktierne i Siemens ligger 3,7 pct. højere i 45,2 euro.

Tyske Loewe, som er producent af video- og audioudstyr, har aflagt regnskab for helåret 2008. Selskabet leverer en omsætningsfremgang til 374 mio. euro for helåret, mens driftsindtjeningen steg 35 pct. til 28,5 mio. euro. Dermed fortsætter Loewe med at outperforme markedsudviklingen trods den økonomiske afmatning.

Loewe oplyser, at udsigterne for 2009 er forbundet med stor usikkerhed, hvor omsætningsvæksten ventes at blive lidt bedre end i 2008. Aktien ligger 5,2 pct. højere i 6,94 euro.

Triste tal fra DuPont
Den amerikanske kemigigant DuPont er tirsdag eftermiddag kommet med triste regnskabstal for fjerde kvartal, og det smitter af på de europæiske kemikalieproducenter. Tyske BASF ligger 2,1 pct. lavere i 21,9 euro, mens tyske Linde ligger 3,5 pct. lavere i 52,1 euro.

I Norge ligger teleselskabet Telenor 0,7 pct. lavere i 46,2 nkr., efter at selskabet har droppet planerne om en aktieemission på 12 mia. nkr. for at finansiere købet af indiske Unitech Wireless. Teleselskabet har i stedet tegnet et lån over tre år på 8 mia. nkr. Aktien lå tidligere på dagen 7 pct. højer på nyheden.

RB-Børsen