Aktier: Sur-sød stemning på Wall Street

Stemningen på Wall Street kan bedst beskrives som en form for finansiel sur-sød-sovs, idet investorerne gør klar til at gå på weekend med blandede indeksbolsjer.

De toneangivende indeks sendes i alle retninger, umiddelbart efter at der er blevet ringet ind til handlen med værdipapirer på ugens sidste handelsdag.

Hvor Dow Jones-indekset stiger med 0,3 pct., ligger S&P 500-indekset uændret, mens Nasdaq-indekset falder 0,3 pct.

Den lidt bittersøde stemning kommer, efter at der en time før børsåbning på Wall Street ellers var opløftende data over væksten i det amerikanske bruttonationalprodukt.

Her viste en første opgørelse, at den amerikanske økonomi voksede med 2,9 pct. i tredje kvartal i forhold til andet kvartal opgjort i annualiserede tal.

Udviklingen var dermed stærkere end ventet, idet konsensus blandt økonomerne ifølge Bloomberg News var en vækst på 2,6 pct.

Til gengæld er det både godt og skidt nyt fra de børsnoterede amerikanske selskaber.

Blandt de regnskabsaktuelle amerikanske koncerner overrasker olie- og gasselskabet Exxon Mobil positivt med et højere overskud per aktie end ventet i tredje kvartal. Det er imidlertid ottende regnskab i træk, at selskabet melder om et dalende indtjening som følge af pres på oliepriserne. Exxon-aktien falder 2,2 pct. i den indledende amerikanske handel.

Mastercard har i tredje kvartal formået at løfte indtjeningen til 1,08 dollar per aktie fra 86 cent i tilsvarende periode året før. Samtidig overgår Mastercard analytikernes forventninger, som ifølge data indsamlet af Bloomberg lød på 98 cent per aktie. Aktien stiger 1,9 pct. i minutterne efter børsåbning.

Fokus er der også på Amazon.com, der har meldt ud, at koncernen fortsat er villig til at investere i udviklingen af nye forretningsområder. Det kan være i alt fra produkter som streaming til i indryk på vækstmarkeder - og det selv hvis det betyder, at det går ud over overskudsgraden, eller at aktiekursen falder. Som følge falder Amazon-aktien da også med 4,7 pct. i fredagens første handler.

Baker Hughes og General Electric har meddelt, at de to parter er i samtaler om et muligt partnerskab. Bliver det en realitet, kan det skabe en af olieindustriens største serviceforretninger. Baker Hughes-aktien stiger med 5,5 pct. ved børsåbningen.

/ritzau/FINANS