Aktier: Sur afslutning på ellers god måned på Wall Street

De amerikanske aktieinvestorer lukkede februar med kursfald fredag.

Men set over hele måneden har adskillige rekorder i såvel S&P-500 indekset som Dow Jones indekset præget markedet, mens Nasdaq-aktierne nu ligger tæt på det højeste niveau i 15 år.

Kursfaldene kom trods en hurtigere voksende amerikansk økonomi end forudset. BNP-væksten var ifølge den anden opgørelse 2,2 pct. i fjerde kvartal i forhold til fjerde kvartal året før. Konsensus blandt økonomerne var en vækst på 2,0 pct., mens den første opgørelse havde estimeret en vækst på 2,6 pct.

Privatforbruget voksede 4,2 pct., hvilket understreger den underliggende styrke i økonomien på grund af det forbedrede arbejdsmarked og den billigere olie. Økonomerne havde ventet en forbrugsvækst på 4,3 pct. - niveauet i den første opgørelse.

Men forbrugertilliden er der ikke noget i vejen med. Indikatoren fra University of Michigan viste 95,4 i den endelige opgørelse, efter at den foreløbige havde vist et indeks på 93,6. Analytikerne havde ventet et endeligt resultat på indeks 94,0.

Fredag sluttede med et minus i S&P 500-indekset på 0,3 pct., som sendte indekset til 2104,50. De tunge aktier i Dow Jones lukkede med et fald på 0,5 pct. i 18.132,70, mens Nasdaq-aktierne trak sig 0,5 pct. tilbage til 4963,53.

- Udviklingen på den sidste dag i en måned eller i et kvartal er altid svær at forklare - det kan være hvad som helst, især når nu algoritmer spiller så stor en rolle for handlen. Og så spiller det også en rolle, at investorer tager noget gevinst hjem, siger aktiestrateg Matt Maley fra Miller Tabak & Co LLC i Massachusetts til Bloomberg News.

Omsætningen var igen omkring det normale niveau på New York Stock Exchange, hvor 700 mio. aktier skiftede hænder. Aktiviteten på Nasdaq-børsen lå lidt højere end normalt med 1,9 mia. aktier i omsætning.

Samlet har februar givet en stigning i S&P på 3,7 pct., og Dow Jones et steget 4,3 pct., mens Nasdaq-aktierne har været investorernes kæledægger med en stigning i indekset på godt 6 pct.

96 pct. af de amerikanske selskaber har nu offentliggjort regnskab, og hele 74 pct. har slået forventningerne til indtjeningen, mens 57 pct. har slået forventningerne til omsætningen.

Et af de sene selskaber til at aflægge regnskab er detailkæden J.C. Penney, der fik en hård fredag efter et sæt skuffende udsigterne for 2015. J.C. Penney fik klø på 6,8 pct.

Blandt de store selskaber lå Coca-Cola som den stærkeste aktie i Dow Jones Industrial Average med en stigning på 2,0 pct., mens bundproppen var American Express, der faldt i samme størrelsesorden.

I den mere kuriøse afdeling var der stærkt delte meninger om regnskabet fra skokoncernen Crocs, der er kendt for skoene af samme navn.

Crocs' forventningerne til første kvartal var svagere end antaget, hvilket i første omgang sendte investorerne på flugt, for blot at vende tilbage i dagens løb. Aktien lukkede med et plus på 4,3 pct.

Mandag morgen handles de amerikanske aktiefutures med stigninger omkring 0,1 til 0,2 pct. i Asien.