Aktier: Supermarkeder slikker sårene efter kæberasler fra Amazon

. Der er mindre plusser på det amerikanske aktiemarked fra åbningen fredag, hvor flere selskaber inden for dagligvaresektoren får comeback efter en hård torsdag, da Amazon kridtede banen op til stigende konkurrence.

Det generelle marked åbner 0,3-0,4 pct. højere for de tre toneangivende amerikanske aktieindeks, S&P 500, Nasdaq og Dow Jones.

På de store linjer kigger investorerne frem mod fredagens konference i Jackson Hole i Wyoming, hvor både chefen for USA's centralbank, Janet Yellen, og chefen Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, holder taler. Det sker klokken henholdsvis 16 og 21 dansk tid.

Investorerne vil lytte efter alle signaler om bankernes fremtidige pengepolitik, men de fleste iagttagere venter ingen banebrydende meldinger.

- Der er ingen tvivl om, at Janet Yellen har en klar interesse i, at Jackson Hole i vid udstrækning bliver et non-event, forstået på den måde at hun og de øvrige centralbankchefer på ingen måde ønsker at overraske markedet med ny og uventet information, siger Otto Friedrichsen, aktiestrateg i Formuepleje, i en kommentar.

Blandt selskaberne slikker flere af de store supermarkedskæder sårene efter en skidt torsdag, hvor onlinegiganten Amazon, der tidligere på sommeren købte supermarkedskæden Whole Foods, varslede planer om at øge konkurrencen på markedet for dagligvarer.

- Amazons planer om at skære priserne i Whole Foods styrker den negative holdning til dagligvaresektoren, selv om det giver meget lidt mening at straffe aktier for den samme grund to gange, siger Christopher Mandeville, analytiker i Jefferies, i en kommentar ifølge Bloomberg.

Han henviser til, at flere supermarkedskæders aktier også faldt den 16. juni i år, da Amazon annoncerede opkøbet til cirka 100 mia. kr.

Selskaber som Target og Walmart faldt 2-4 pct. torsdag, men fredag er stemningen bedre, da aktierne stiger 0,2-0,4 pct. fra start.

Amazon-aktien faldt torsdag 0,6 pct., men stiger fredag 0,1 pct.

/ritzau/FINANS