Aktier: Super tirsdag fandt vej til Wall Street

Optimismen fik et sikkert tag i det amerikanske aktiemarked på det, som CNN Money døbte aktiernes "Super Tuesday" med reference til det store primærvalg.

Det var dog næppe valghandlingen, men snarere stærke amerikanske nøgletal samt prisstigninger på olie, der medvirkede til en positiv stemning tirsdag.

S&P 500-indekset sluttede med en stigning på 2,4 pct. til 1978,35, og de tunge aktier i Dow Jones noterede den næststørste gevinst i år på 2,1 pct. til 16.865,08. Endelig præsterede teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset den største stigning i et halvt år på 2,9 pct. til 4689,60.

- Det er en markant fremgang, uden at der er særlig meget, der er ændret, siger aktiestrateg Scott Wren fra Wells Fargo Investment Institute til Bloomberg News.

- Vi åbnede over 50 dages glidende gennemsnit, og det har drevet udviklingen i dag sammen med økonomiske nyheder samt en oliepris over 30 dollar. Det viser, hvor desperat aktiemarkederne har været i forhold til at finde en form for stabilitet, fortsætter aktiestrategen.

Fra nøgletalsfronten blev der især lagt mærke til en overraskende stærke ISM-måling for industrien. Aktivitetsindekset, der måler indkøbschefernes forventninger, steg til 49,5 fra 48,2 og lå en pæn bid over estimaterne i markedet om en mere moderat fremgang til 48,5 ifølge Bloomberg.

Samtidig var der godt nyt fra bilbranchen, hvis salgstal for februar også var rar læsning. Ford steg 4,6 pct., og Fiat Chrysler klemte sig forrest med en stigning på 7,2 pct.

Også bankerne var i god gænge efter en sløj mandag. Wells Fargo steg 3,8 pct., mens Bank of America og Citigroup begge steg over 5 pct.

Apple præsterede den største fremgang i mere end en måned og steg 4 pct. uden bagvedliggende nyt.

Det var der til gengæld om det amerikanske konglomerat Honeywell, der droppede sin plan om at gå sammen med United Technologies, hvilket konglomeratet begrundede med manglende villighed fra det andet selskab til at sætte sig ved forhandlingsbordet. Aktien i United Technologies faldt med 1,6 pct., mens Honeywells aktie steg 4,5 pct.

Blandt olieselskaberne steg Chevron og Exxon med 3,2 pct. og 1,4 pct. Olieprisen - målt på den amerikanske referenceolie, WTI, gik yderligere 1,9 pct. i vejret til 34,40 dollar oven i en stigning på knap 3 pct. mandag.

Onsdag morgen er olieprisen dog faldet igen med 1,2 pct. til 33,99 dollar. Til gengæld er stemningen på aktiemarkederne fortsat positiv. Det japanske Nikkei 225-indeks stiger med 4,2 pct., og futuren på S&P 500-indekset indikerer en positiv åbning onsdag eftermiddag i størrelsesordenen 0,1 pct.