Aktier: Styrket dollar sender C20 Cap i grønt terræn

Der er lutter grønne tal på det danske C20 Cap-indeks tirsdag middag, hvor en styrket amerikansk dollar er guf for mange af virksomhederne.

Læs mere
Fold sammen

Ved middagstid stiger indekset med 1 pct. til 1008,62 anført af Genmab og Chr. Hansen, men alle 20 aktier ligger i grønt terræn.


- Baggrunden for den positive udvikling i Europa fra morgenstunden skal findes i valutaer og rentemarkedet. I går blev euroen svækket i forhold til den græske uro, som endnu engang er ved at melde sin ankomst, siger Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje, til Ritzau Finans.


Otto Friedrichsen fortæller videre, at et medlem af Den Europæiske Centralbank i morges var ude og sige, at ECB kommer til at accelerere obligationsopkøbene inden sommer, fordi man vil undgå at købe obligationer i sommerferien, hvor der er lav likviditet.


- Det har været med til at sende renterne ned ganske kraftigt i Europa, og det har været med til at svække euroen, så vi nu ser en dollarkurs, som er styrket kraftigt. Det er rigtig godt nyt for de europæiske eksportører, at de nu kan eksportere deres varer billigere, siger han.


Blandt selskaberne er der fokus på biotekselskabet Genmab, som har har indgået et partnersamarbejde med tyske Biontech om udvikling og kommercialisering af kræftlægemidler. Som led i aftalen lægger Genmab en forudbetaling på 10 mio. dollar og yderligere kortfristede betalinger på op til 5 mio. dollar, såfremt bestemte af Biontechs aktiver udvælges til videre udvikling.

Ved middagstid stiger Genmab-aktien med 2,8 pct. til 577 kr. og ligger dermed i top i C20 Cap-indekset efterfulgt af Chr. Hansen, der stiger med 2,1 pct. 324,6 kr.

Med i feltet af de mest styrkede aktier tirsdag middag er også Novo Nordisk og Pandora, som begge nyder godt af den styrkede dollar. Novo Nordisk stiger med 1,3 pct. til 378,5 kr., mens Pandora stiger med 1,5 pct. til 695 kr.


Blandt de mindre selskaber er der fokus på håndboldklubben Viborg HK. Klubben er gået til bunds på det danske aktiemarked, efter at den børsnoterede håndboldklub har meddelt, at den går et endnu større underskud i møde i 2015, hvis aktionærerne accepterer tilbuddet fra den lokale investorgruppe New Beginning Viborg HK om at overtage selskabets håndbold- og collegeaktiviteter.

New Beginning Viborg HK har tilbudt 820.000 kr. for håndboldaktiverne.

Viborg HK vil om kort tid indkalde til ekstraordinær generalforsamling, så selskabets aktionærer kan tage stilling til tilbuddet fra New Beginning Viborg HK.

- Såfremt tilbuddet accepteres, vil en gennemførelse af tilbuddet betyde, at selskabets resultatforventninger ændres til at ligge mellem -7,9 mio. kr. til -8,9 mio. kr. mod tidligere udmeldt -5 mio. kr. til -8 mio. kr. Den primære årsag til ændringen er, at de tilbudte overtagelsessummer for anlægsaktiverne ligger under de bogførte værdier, oplyser Viborg HK i meddelelsen.

Viborg HK-aktien er den mest faldende danske aktie tirsdag middag. Aktien falder 14,3 pct. til 12 kr.


/ritzau/FINANS