Aktier styres af verdensøkonomien

De globale kapitalforvaltere og børsmæglere er forsigtige optimister med hensyn til udviklingen på finansmarkederne efter det rædselsfulde 2008. Men udviklingen bliver i høj grad bestemt af, hvad der kommer til at ske med verdens­økonomien i år.

Læs mere
Fold sammen
»Vi skal ikke prøve at undgå 1929. Vi har allerede fejlet. Det bedste, vi kan gøre nu, er at undgå 1930, 1931 og 1932.«

Så dramatisk opstiller den kendte økonomiprofessor André Sapir udsigterne for 2009 med henvisning til den overhængende risiko for, at verdensøkonomien kan løbe ind i den værste krise siden depressionen i 1930erne.

Det er dog ikke nyt for finansmarkederne, men grunden til, at stort set alle aktier, herunder også danske, er blevet næsten halveret i værdi i løbet af 2008. Spørgsmålet er nu, hvad der skal ske i år.

Den engelske kapitalforvalter Aviva Investors, der forvalter en formue på 1.800 milliarder kr. svarende til hele Danmarks bruttonationalprodukt, har opstillet tre scenarier for, hvad der kan ske, og hvad det vil betyde for aktie- og obligationsmarkederne.

En hård landing
Det første scenarie, som der ifølge Aviva er 50 procents sandsynlighed for, er en »hård landing«, hvor USA, Europa, Japan og Kina oplever en økonomisk nedgang, der dog rinder ud omkring sommeren.

I det scenarie venter Aviva, at amerikanske aktier vil stige med 15 pct. fra i dag. Strategerne har ikke regnet på effekten for europæiske aktier, men ifølge analytikere fra storbanken Morgan Stanley vil europæiske aktier i store træk komme til at følge udviklingen i USA.

Det er den positive nyhed. Den grimme nyhed er, at Aviva Investors ser 40 procents sandsynlighed for en egentlig global depression, der vil være den klart værste siden 1930erne, og den vil resultere i aktiefald på omkring 25 pct. fra de nuværende niveauer.

Til gengæld vil en depression betyde, at renten på statsobligationer falder markant, hvilket er en fordel for ejere af obligationerne, fordi kursen stiger, men det vil ikke hjælpe virksomhederne, som vil opleve stigende renteudgifter.

Solskinsscenariet
Aviva Investors har dog også et solskinsscenarie, hvor boligmarkedet i USA stabiliserer sig og forbrugerne bruger skattelettelser og lave renteudgifter til igen at hive tegnebogen frem og gå på storindkøb.

I det scenarie vil amerikanske aktier kunne stige med 40 procent, mens renten på 10-årige statsobligationer vil blive fordoblet til 4,5 pct. og merrenten for solide virksomheder vil blive halveret.

Problemet er bare, at sandsynligheden for solskins­scenariet er nede på ti procent.

Generelt er økonomerne og analytikerne fra de store globale børsmæglere og kapitalforvaltere dog forsigtige optimister. Blandt andre mastodonten Blackrock, der styrer en formue på svimlende 6.900 milliarder kr., har tiltro til, at USAs kommende præsident, Barack Obama, vil komme med en stor finanspolitisk redningspakke, der også kan give investorerne farve i kinderne igen.

Blackrock er dog ikke mere optimister, end at de fortsat vælger at have færre aktier end normalt, og flere obligationer.

Penge i banken
Analytikerne hos Morgan Stanley, der er en af verdens største børsmæglere, vurderer, at det amerikanske Standard & Poor’s 500-indeks i år vil stige med otte pct., men advarer om, at situationen i Europa fortsat er alvorlig, og at det faktisk er bedst at have kontanter i banken, når man skal vurdere afkast og risiko på europæiske aktier. Morgan Stanley venter et stort set fladt aktiemarked i Japan i år, mens Indien vurderes at skulle falde med yderligere ca. 14 pct. efter et fald på 51 pct. i 2008.