Aktier: Strøm af ordrer sender Vestas til tops

Vestas er fredag morgen atter at finde i det forreste felt af C20-aktier. Vindmøllekoncernen har fået endnu en stor ordre fra USA på 220 MW samt udvidet en rammeaftale med EDF fra 750 til 1174 MW.

Dermed har Vestas nu modtaget faste ordrer på sammenlagt ca. 670 MW de seneste dage, og det kan aflæses i aktiekursen. Vestas stiger fredag morgen yderligere 2,1 pct. til 159,80 kr. Fremgangen kommer efter stigninger onsdag og torsdag på 5,3 pct. og 2,3 pct. Over ugen er Vestas steget godt 9 pct.

Også for størstedelen af de øvrige eliteaktier fortsætter opturen, der tog fart, efter den amerikanske centralbank annoncerede sin spilleplan for den kommende tid, herunder neddroslingen af bankens aktivopkøb samt løftet om, at den ledende rente vil forblive lav i meget lang tid fremover.

C20 Cap-indekset stiger 0,5 pct. til 667,20, og holder niveauet vil det være lukkerekord. Over ugen er indekset steget 3 pct.

Ud over Vestas, ligger Novozymes til en stigning på 1,8 pct. til 223,80 efter positiv omtale i Børsen af selskabets samarbejde med Monsanto om udvikling af mikrobielle bæredygtige løsninger til landbruget.

I bunden af C20 Cap ligger TDC til et fald på 0,2 pct. Mærsks A-aktie falder 0,1 pct. til 53.300 kr., mens B-aktien stiger 0,4 pct. til 56.250 kr..

Maersk Oils partner Statoil har meddelt, at produktionen fra det store norske oliefelt Johan Sverdrup nu ventes indledt i slutningen af 2019, hvilket er omkring et år senere end tidligere ventet. Også den endelige konceptplan for feltet er forsinket lidt til starten af 2014 fra tidligere estimeret i fjerde kvartal af 2013.

Estimatet for feltets oliereserver er på 1,8-2,9 mia. tønder. Aktieanalytikere opererer til sammenligning med et estimat på 2,6 mia. tønder.

Analytiker i Alm. Brand Markets Jesper Christensen anser nyheden for negativ, men understreger også, at projektet i sagens natur er forbundet med så mange usikkerheder, at det kan være svært at kvantificere, hvad det skal betyde for aktiekursen.

Uden for C20 Cap falder SAS yderligere 2,1 pct. til 14,3 kr. Et sløjt årsregnskab blev torsdag mødt med et kursfald på 3,3 pct. til 14,6 kr., også selv om det viste det første overskud siden 2007. Konkurrencen er intensiveret, og de langsigtede finansielle mål er udskudt et år. Den amerikanske storbank Citigroup har sænket SAS til "neutral" fra "køb". Berlingske Business skriver, at SAS overvejer at sælge præferenceaktier til pensionskasser og andre institutionelle investorer.

/ritzau/FINANS