Aktier: Store buler til Volkswagen efter snyd med test

Mens stemningen generelt var god på de europæiske aktiemarkeder mandag, så blev Volkswagen-aktien billedligt talt skrottet på baggrund af en skandalesag i USA.

Foto: SHANNON STAPLETON

Den tyske bilkoncern beskyldes af de amerikanske myndigheder for snyd med test, der skal vise, hvor mange skadelige stoffer VW's dieselbiler udleder.

Afsløringen kom frem i fredags, hvor det amerikanske miljøagentur, EPA, ifølge Reuters også sagde, at det kan koste den tyske bilgigant en bøde på op til 18 mia. dollar, eller omkring 117 mia. kr.

Efterfølgende har Volkswagen ifølge nyhedsbureuaet AFP indstillet salget af firecylinders VW- og Audi-dieselbiler i USA. Der er tale om modeller, der stod for 23 pct. af Volkswagens bilsalg i sidste måned.

Aktiemarkedets reaktion var da også til at tage at føle på, da bilaktien blev kvast under salgsordrerne og sluttede omkring 19 pct. lavere.

Faldet skete i et i øvrigt positivt marked. Det tyske DAX-indeks steg med 0,3 pct. og haltede med Volkswagen på slæb noget efter Europa Stoxx 600-indekset, der steg 0,9 pct.

Blandt vinderne var det britiske medicinalselskab Shire, der endte 1,2 pct. højere, efter at selskabet har fået europæisk markedsføringstilladelse til en ADHD-medicin til børn.

I forsikringssektoren kom Codan-ejeren, RSA Insurance Group, i stormvejr og faldt med næsten 21 pct. i London. Årsagen var, at schweiziske Zurich Insurance Group har droppet sine planer om at købe selskabet.

Zurich har ifølge Bloomberg News truffet beslutningen efter at have konstateret en svækkelse af sine nuværende forsikringsaktiviteter, der ventes at give et underskud på 200 mio. dollar i tredje kvartal. Zurich faldt knap 3 pct.