Aktier: Storbanker sender Pandora i rekord

De store udsving fortsatte fredag på det danske aktiemarked, hvor Pandora kunne fejre rekord, mens A.P. Møller-Mærsk led under nye ratefald på containerfragt.

Læs mere
Fold sammen

C20 Cap-indekset nåede i løbet af fredagen at ligge hele 1,2 pct. højere, men fremgangen skrumpede lidt i takt med, at stigningerne i resten af Europa også svandt ind. Dermed måtte C20 Cap-indekset nøjes med en gevinst på 0,9 pct. til 1022,45.


Pandora satte allerede fra morgenstunden kursen mod rekord båret frem af storbankerne JPMorgan og SEB, der begge har regnet sig frem til et funklende kursmål på 850 kr. per aktie. JPMorgan har løftet sit kursmål med 150 kr. og SEB har lagt hele 200 kr. til kursmålet.

Pandora steg med 4,1 pct. til 724 kr., og kun Genmab kunne følge med i det tempo. Biotekselskabet steg 4 pct. til 545,50 kr.

- Der er ikke rigtigt noget nyt. Men vi er i den risikovillige afdeling, og når der så tages lidt risiko på bøgerne, så er det sådan en type aktie, man løber efter. Jeg tror ikke, at der ligger mere i det, vurderer handler i Jyske Bank Martin Munk.

For Novo, der kommer med regnskab på torsdag, lover de seneste konkurrentregnskaber fint. Amerikanske Eli Lillys regnskab torsdag signalerede højere priser, og regnskabet fra Astrazeneca fredag tegnede lovende for salget af Novos Victoza.

- Selv om Novo Nordisk mister markedsandele til Astrazeneca, Glaxosmithkline og Eli Lilly, så holder det stadig en rigtig høj markedsandel. Det samlede marked vokser, så det borger for et rigtig godt salg af Victoza i USA, vurderer analytiker i Sydbank, Søren Løntoft Hansen, over for Ritzau Finans.

Novo steg 1,3 pct. til 390,30 kr. og cementerede dermed den positive tendens i det hjemlige marked.

Fra analysehusene kom der også positive signaler om DSV, Danske Bank og Jyske Bank.


DSV, der steg 1,6 pct. til 224,80 kr., fik hævet sin anbefaling til "køb" fra "akkumuler" hos Handelsbanken, som tillige hævede sit kursmål til 275 kr. fra 230 kr.


Danske Bank fik hævet sit kursmål med 25 kr. til 215 kr. af Alm. Brand Markets, og Jyske Bank fik hævet sit kursmål til 355 kr. fra 310 kr. hos Nordea. Danske Bank endte dog blot 0,1 pct. højere i 196,20, mens Jyske Bank steg 0,4 pct. til 337,30 kr.

TDC figurerede i toppen med en stigning på 2,2 pct. til 52,45 kr., efter at energiselskabernes fælles indholdsudbyder på fibernettet, Waoo, led et nederlag torsdag.

Selskabet egen formand, Kim Frimer, der også er administrerende direktør i energiselskabet Verdo, har solgt en klump af Verdos fibernet til Stofa og samtidig sagt farvel til Waoo. Både som formand men også som tv-kunde hos Waoo. Det får TDC-analytiker i Sydbank Morten Imsgard til at forudse, at Waoo kommer til at gå i opløsning, og at stumperne samles op af Stofa og TDC. Det oplyste han torsdag til Ritzau Finans.


I bunden af det danske aktiemarked led A.P. Møller-Mærsk under nye ratefald på containerfragt.


Spotraten fra Shanghai til Nordeuropa faldt med hele 12,5 pct. i sidste uge og er nu nede på rekordlave 349 dollar per tyvefodscontainer (teu). På ruten er fragtprisen nu faldet uhørte 12 uger i træk, trods at rederierne flere gang har forsøgt at indføre rateforhøjelser.

B-aktien i Mærsk faldt med 1,3 pct. til 13.640 kr.


Blandt de mindre selskaber steg den islandske protesevirksomhed Össur med 1,8 pct. til 22,5 kr. Carnegie indledte ifølge Bloomberg dækning af aktien med anbefalingen "køb" og et kursmål på 25 kr.

Blandt fredagens fokusområder for finansmarkederne var eurogruppemødet i Riga, hvor Grækenlands gældsudfordringer blev diskuteret. Ved dansk børslukketid var der dog ikke kommet nyt fra mødet, andet end at parterne er langt fra hinanden.

/ritzau/FINANS