Aktier: Stor usikkerhed giver megaudsving i især Kina

De asiatiske aktiemarkeder er tirsdag præget af stor usikkerhed.

Voldsomme udsving i Kina sendte igen investorerne på flugt fra aktier fra morgenstunden, men forventninger om at de kinesiske myndigheder vil gyde olie over de oprørte vande, sendte markedet tilbage ved udgangspunktet ved frokosttid i Shanghai efter at være sendt i knæ med over 5 pct. i formiddagens løb.

Samtidig holdes vejret, mens udsigterne til en græsk statsbankerot vurderes. Fra Den Europæiske Centralbank (ECB) lyder det nu, at det er et realistisk scenarie, at Grækenland forlader eurosamarbejdet.

Det er ECBs bestyrelsesmedlem Benoit Coeure, som i et interview i den franske avis Les Echos løfter sløret for holdningen. Han understreger dog samtidig, at hverken ECB, EU eller Den Internationale Valutafond (IMF) ønsker, at grækerne vinker farvel til euroen.

De græske problemer kan få ECB til at fremrykke det igangværende kvantitative obligationsopkøbsprogram.

- Alles øjne vil være på ECB i denne uge, da der er potentiale for at annoncere en fremrykning af lempelsesprogrammet. Det burde kunne hjælpe til med at stabilisere tingene, siger investeringsstrateg Matthew Sherwood fra Perpetual Ltd til Bloomberg News.

I Japan er investorerne blevet mere optimistiske efter frokostpausen. Nikkei-indekset stiger 0,5 pct., og det brede Topix-indeks ligger med et plus på godt 0,4 pct. efter en langt mere sur udvikling i de tidligere timer af dagens handel.

På det kinesiske marked fortsætter de kraftige udsving efter en del afvikling af marginforretninger. Private investorer står for 80 pct. af handlen på de kinesiske børser på fastlandet, og manglen på en bred professionel investor-base har øget volatiliteten i takt med, at kurserne er blevet pustet op gennem lånebaserede investeringer i Shanghai og Shenzhen.

Boblen synes at være delvist bristet efter fald i Shanghai Composite på 25 pct. i løbet af de seneste par uger.

Faldene fortsatte tirsdag morgen, hvor Shanghai-indekset faldt over 5 pct., inden markedet rettede sig. Ved middagstid ligger Shanghai Composite så godt som uændret, mens CSI 300-indekset er steget 2,2 pct. Hongkongs Hang Seng ligger samtidig med en stigning på 1,2 pct.

Blandt de øvrige børser er der stigninger i Taiwans Taiex-indeks og i Sydkoreas Kospi-indeks på 0,4 pct., mens Singapores Strait Times øger hele 1,3 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger med stigninger på godt 0,2 pct. i den asiatiske handel.