Aktier: Størst smæk til det græske marked

Weekendens afbrudte forhandlinger mellem Grækenland og landets kreditorer førte mandag morgen til aktiefald på tværs af de europæiske aktiebørser.

Læs mere
Fold sammen

Stemningen er ikke blevet bedre hen over mandag middag, hvor der i London, Paris og Frankfurt er fald i størrelsesordenen 0,8-1,5 pct.

Værst går det dog for de græske aktier. Det ledendes græske aktieindeks, ASE, falder 4,9 pct. anført af fald i bankerne, herunder i National Bank of Greece og Piraeus Bank med fald på mere end 10 pct. Senere på eftermiddagen ventes de amerikanske børser desuden at åbne i rødt med fald i størrelsesordenen 0,4-0,5 pct.

Der er ved 13-tiden fald i samtlige 50 aktier i Euro Stoxx 50-indekset, der samlet ligger til et fald på 1,3 pct. De italienske banker Unicredit og Intesa Sanpaolo ligger i bunden af indekset med fald på godt 3 pct. for begge aktier. Herefter følger Deutsche Bank med et fald på 2,7 pct., og de franske storbanker Société Générale og BNP Paribas med fald i størrelsesordenen 2,5 pct.

I Frankfurt er der desuden fokus på detailkæden Metro efter nyheden om, at selskabet har solgt Galeria Kaufhof, der er en kæde af stormagasiner, til det canadiske selskab Hudson's Bay. Salgsprisen er opgjort til 2,83 mia. euro, svarende til omkring 21 mia. kr., som Metro vil bruge til at nedbringe sin gæld med 2,7 mia. euro.

Nogle havde tilsyneladende håbet på et endnu større provenu, idet Metro-aktien i det sure marked falder 4,1 pct. til 29,72 euro. Dermed ligger aktien tæt på bunden af det brede, fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks, der består af omkring 600 selskaber fordelt på 18 lande i Europa.

Analytikerne hos det canadiske finanshus RBC Capital Markets har sænket anbefalingen af aktien i lavprisflyselskabet Easyjet til "underperform" fra tidligere "outperform", hvilket bidrager til at sende den aktie ned med 2,2 pct. Det er dermed en af de mest faldende aktier i det britiske FTSE 100-indeks, der siden 28. maj er faldet 4,3 pct.