Aktier: Større risikolyst vil sende aktierne i grønt

Ovenpå en sidste uge med store udsving på det danske aktiemarked ser det ud til, at aktierne mandag morgen vil lægge fra land i opadgående retning.

Det bliver en time før handelsstart blandt andet bakket op af udviklingen på den japanske børs, hvor aktierne er fløjet til vejrs mandag.

Ifølge Sydbank skal den japanske aktiefest forklares med forventninger om, at der vil komme nye pengepolitiske lempelser, og derudover skal stigningen ses som en modreaktion på, at det japanske aktiemarked i sidste uge faldt med 13 pct.

- De amerikanske aktiefutures ligger i øjeblikket i et stort plus, så en del tyder på, at vi i dag vil se aktiekursstigninger i Europa, tilføjer den Aabenraa-baserede bank i sin morgenrapport.

Mens de amerikanske aktiefutures peger op mandag morgen - hvilket desuden også gør sig gældende for de europæiske af slagsen - bliver der ikke åbnet for handel på Wall Street senere på dagen, idet der er lukket i USA på grund af Presidents Day.

Udsigterne til en positiv start på ugen følger efter en fredag, hvor det ledende C20 Cap-indeks herhjemme steg 1,5 pct. til 905,85. I løbet af sidste uge nåede eliteindekset desuden at sætte rekorder for både største endagsfald samt endagsstigning.

I mandagens danske handel kan der komme fokus på GN Store Nord, der fredag steg 10 pct. og endte i 122,70 kr. efter at have afleveret sit regnskab for fjerde kvartal og dermed også hele 2015.

Regnskabet blev belønnet stort, selv om tallene i regnskabet i stor stil var på linje med det ventede. Forventningerne til 2016 ser dog fornuftige ud. Efter regnskabet har amerikanske Morgan Stanley sænket sit kursmål for GN-aktien til 127 kr. fra 145 kr., mens anbefalingen "ligevægt" er fastholdt.

Tyske Commerzbank har også set nærmere på den danske høreapparatproducent og sænker sin anbefaling af GN Store Nord til "hold" fra "akkumuler" og nedjusterer samtidig kursmålet for aktien til 134 kr. fra 140 kr.

Også Topdanmark var aktuel med regnskab i sidste uge, hvor forsikringsselskabet dog afleverede sit torsdag. Efterfølgende har Topdanmark, der fredag endte 2,6 pct. lavere i 144,10 kr., fået skåret sit kursmål hos norske ABG Sundal Collier, der nu har kursmålet 145 kr. fra 165 kr. Anbefalingen "sælg" fastholdes.

Torsdag var FLSmidth også på banen med regnskab. Ovenpå fremlæggelsen har ingeniørkoncernen fået sænket kursmålet hos både ABG Sundal Collier og Handelsbanken. Førstnævnte sænker til 230 kr. fra 240 kr. og anbefaler stadig "hold", mens Handelsbanken sænker til 210 kr. fra 220 kr. og anbefaler "reducer". FLSmidth endte fredag 4,6 pct. højere i 228,80 kr.

Den schweiziske storbank UBS har opjusteret sit kursmål for Vestas til 148 kr. fra 135 kr. Det fremgår af data fra Bloomberg News. Kursmålet er fortsat milevidt fra vindmølleaktiens aktuelle niveau på trods af, at Vestas-aktien fredag faldt 1,9 pct. til 411,3 kr. UBS har stadig anbefalingen "sælg".

TDC kan få yderligere opmærksomhed, efter at teleselskabet har fået fjernet knap 22 pct. af sit kursmål hos Carnegie, der nu har kursmålet 25 kr. mod tidligere 32 kr. Anbefalingen af teleaktien er "sælg". TDC endte fredag 1,7 pct. lavere i 28,35 kr.

Novo Nordisk, der fredag slukkede 0,9 pct. højere i 320,90 kr., er blevet føjet til den amerikanske storbank Goldman Sachs' købsliste "conviction buy". Samtidig er kursmålet sænket til 450 kr. fra 465 kr., men anbefalingen er uændret "køb".

Slutteligt har det danske biotekselskab Bioporto i en meddelelse til fondsbørsen vurderet, at en strategisk milepæl er nået, efter at det amerikanske tidsskrift "The Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery" har valgt at bringe en artikel om selskabets hovedprodukt, NGAL-testen. Fredag lukkede Bioporto 1,7 pct. højere i 4,17 kr.

 

 

Dan Petersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk