Aktier: Stille start uden impulser fra store markeder

Mens investorer flere steder i udlandet kan sove længe og hvile ud oven på weekenden og nytåret, vil der mandag være åben for handel herhjemme, omend aktiviteten ser ud til at blive begrænset.

Foto: ANDREW KELLY

Uden impulser fra markederne i eksempelvis USA, England og Asien er der nemlig lagt op til en rolig start på det nye år for det danske aktiemarked, som fredag brød en positiv stime med ti handelsdage i streg med stigninger.

Det ledende C20 Cap-indeks endte således fredag 0,1 pct. lavere til 1019,65. For hele 2016 endte det danske eliteindeks også med at tage et dyk, da det set for helåret gik tilbage fra niveauet 1038,68.
I USA endte aktiemarkederne fredag med at tage indeksfald på mellem 0,3 og 0,9 pct., mens de asiatiske aktiemarkeder sluttede årets sidste handelsdag med både plusser og minusser i den mindre størrelsesorden.

Mandag morgen peger tyske aktiefutures mod en lettere negativ åbning, da den tyske Dax-futures indikerer et fald på 0,4 pct.

- Der er mange lande i Fjernøsten, der har været lukkede her til morgen som følge af, at 1. nytårsdag faldt på en søndag, hvorved mandagen efter er en national feriedag. Det samme er tilfældet i både England og USA, noterer chefanalytiker Niels Christensen fra Nordea i en kommenar.

Blandt de danske aktier kan der komme yderligere fokus på Vestas, som fredag sluttede 2,1 pct. højere til 459 kr. og endte øverst i C20 Cap-indekset. Det fulgte, efter at vindmølleproducenten havde offentliggjort hele syv ordrer.

Efter børslukketid kom selskabet imidlertid med yderligere to ordrer til USA. Den ene var på 67 megawatt (MW) omfattende komponenter til V110-2.0 MW-møllen, og det er en kontrakt, der åbner op for yderligere udviklingsmuligheder i kundens projektpipeline - både i forhold til helt nye møller og udskiftninger i bestående aktiver.

Den anden ordre var på 29 megawatt vindmøllekomponenter ligeledes til 2.0 MW-møllen, og her er der tale om en ”repowering”-ordre, hvor kunden får udskiftet og opgraderet eksisterende udstyr.

Også TDC, som steg med 1,1 pct. fredag til 36,26 kr., kan få opmærksomhed. Det bunder i, at telekoncernen ikke gjorde den bedste reklame for sin tv-udbyder Yousee nytårsaften, hvor selskabets kunder fik sort skærm før dronningens nytårstale.
Efterfølgende har Yousee lovet kompensation til kunderne i form af en ”underholdningsoplevelse”. Hvad det indebærer er dog fortsat uklart.