Aktier: Stille morgen forude

Der er umiddelbart ikke lagt op til de store udsving fredag morgen på det danske aktiemarked.

Læs mere
Fold sammen

A.P. Møller - Mærsk kan komme i fokus efter torsdagens mange anbefalingsjusteringer og udsigten til tal for spotraterne for containertransport mellem Asien og Europa for denne uge.

Futures for de ledende europæiske indeks handles omkring nul, og der er ingen helt tunge nøgletal på trapperne eller regnskaber til at sætte en retning. Natten til fredag satte flere amerikanske indeks rekorder i lettelse over, at referatet fra det seneste møde i den amerikanske centralbank viste, at man ikke er lige på trapperne med at tilbagerulle støtten til markedet.

Fokus fredag vil være på A.P. Møller - Mærsk, da der kommer tal fra Shanghai Shipping Exchange for spotraterne mellem Asien og Europa. Ruten har været ramt af en hård priskrig, der foråret igennem sendte raterne ned fra godt 1400 dollar per tyvefodscontainer til omkring 500 dollar.

Første juli lykkedes det dog rederierne at sende raterne gevaldigt op med via store, varslede ratestigninger. Fredagens tal vil vise, om rederierne kan fastholde ratestigningen efter et mindre fald i spotraterne sidste uge. Det markant ratehop første juli har dog allerede fået flere analytikere til at blive mere positive på aktien. Torsdag meldte Citibank, Alm. Brand Markets og Jyske Bank om opjusteringer af anbefaling eller kursmål.

- I den seneste måned har vi set en tredobling af spotraterne mellem Asien og Europa med en yderligere varslet stigning på 500 dollar fra 1. august og en stabilisering af raterne i Stillehavet. Vi har set P3-netværket (Maersk Line, CMA CGM og MSC red.), der kan stabilisere raterne, og olieprisen er steget til over 100 dollar. I modsætning til dette har Mærsk-aktierne været pressede, skrev Jyske Bank om sin anbefalingsændring.

Også G4S vil være i fokus fra start fredag. Torsdag bød på historien om, at G4S sammen med konkurrenten Serco er under anklage for at have fusket med sin kontrakt på at levere fodlænker til det britiske fængselsvæsen. Blandt andet skulle det være fundet, at selskaberne har faktureret for afdøde fanger, fanger der var tilbage i fængslet og folk, der var flyttet til udlandet.

Historien har allerede fredag affødt en nedjustering af G4S-aktien, der torsdag faldt 5,8 pct. til 18,45 kr. Deutsche Bank har sænket sit kursmål med 15 pct. til 212 pence (18,35 kr.) fra tidligere 250 pence (21,64 kr.), mens anbefalingen fastholdes på "hold". Det fremgår af data fra Bloomberg News.

Royal Unibrew kan ligeledes tiltrække sig opmærksomhed efter en turbulent torsdag. Her meddelte bryggeriet, at det har købt finske Hartwall for 2,8 mia. kr. Det medførte dog samtidig, at det stopper sit aktietilbagekøb og sine udbyttebetalinger. Det kostede 6,8 pct. på kursen til 510 kr.

Lidt fokus kan der også komme på forsikringsselskaberne, efter at norske Storebrand har leveret regnskab for andet kvartal. Storebrand kom ud af andet kvartal med et overskud før amortiseringer og skat på 518 mio. nkr. mod et resultat på 346 mio. nkr. i samme periode et år tidligere. Til sammenligning ventede analytikerne ifølge estimater indsamlet af SME Direkt et overskud på 508 mio. nkr. på den post.

/ritzau/FINANS