Aktier: Stille fredag på fondsbørsen

Novozymes og Danisco løfter i dag OMXC20-feltet til en mindre stigning på 0,33 pct. Begge virksomheder trækkes op af regeringens fokus på bioetanol.

Danisco og Novoymes øjner milliarder.

Berlingske Business skriver i dag, at både Novozymes og Danisco forventer et boom i produktionen af bioethanol på verdensplan.

Begge virksomheder hører til blandt de førende producenter og forventer derfor, at forretningsområdet vil generere mere og mere af den samlede profit i fremtiden.

USA er lige nu det mest attraktive marked, men med regeringens kommende energiudspil forventer begge virksomheder øget omsætning på det danske marked.

Danisco ligger sidst på eftermiddagen til en stigning på 1,36 pct. til kurs 486, mens Novozymes er dagens højdespringer med en stigning på 3,82 pct., derved koster en aktie nu 517 kroner.

Novozymes har den sidste måned haft en tilvækst på cirka 10 pct., mens Danisco halter efter uden nogen nævneværdi stigning.

Ligesom Danisco og Novozymes, så afventer Vestas ligeledes regeringens energiudspil, der allerede er blevet forsinket flere gange. Forventningen er, at regeringens ambition er at op til 30 pct. af Danmarks energi i 2025 skal komme fra vedvarende energi.

Her vil vindenergi komme til at spille en central rolle, hvilket uden tvivl vil smitte positivt af på Vestas' forretning, det skriver RB-Børsen.

Aktienkursen må dog i dag se sig slået af de faldende oliepriser, der driver kursen ned med 2,23 pct. til kurs 230,25. Olieprisen er nu nede under 55 dollar pr. tønde og er faldet nærmest uafbrudt siden august 2006.

Nu er det ganske vist. A.P. Møller - Mærsk oplyser i dag, at rederiet hæver fragtraterne på deres ruter mellem Sydamerika og Europa fra 1. februar. Mærsk oplyser, at der er tale om en planlagt og naturlig kompensation for det lave prisniveau i 2006, det skriver RB-Børsen.

Kursen falder i dag med 1,32 pct. til kurs 52.400.

Det går bedre og bedre for Carlsberg på det engelske marked, hvor konkurrencen om de engelske øl -elskere er benhård. En talsmand for Carlsberg UK siger i dag, at produktion nu er ved at være så effektiviseret, at det neutraliserer stigende udgifter til bl.a. el og vand. Der er derfor store forventninger til regionens resultater, når Carlsberg senere på foråret præsenterer sit årsregnskab, det skriver Bloomberg.

Blandt indeksets øvrige aktier stiger Novo Nordisk med 2,15 pct. til kurs 475,5. B&O taber 1,23 pct. og falder tilbage til kurs 723, mens DSV taber knap en pct. til kurs 1041.