Aktier: Stilhed efter storm i USA

Det er næsten helt stille på det amerikanske marked for handel med futures fredag tre kvarter før børsåbning på Wall Street.

Stilheden kommer oven på en håndfuld turbulente handelsdag som følge af den britiske befolknings beslutning om at forlade EU. Beslutningen førte i første omgang til to dage med blodrøde markeder, men de blev siden afløst af tre handelsdag med løft.

Futures for de tre toneangivende amerikanske indeks S&P 500, Nasdaq og Dow Jones ligger alle blot et mulehår over nullet. Det indikerer samtidig, at det kan blive en flad åbning på de amerikanske børser, når der ringes ind til handel fredag.

- Vi mangler stadig at se, hvor stor en effekt brexit vil få, og hvad det kommer til at betyde for Europa og den globale økonomi som helhed. De amerikanske aktiers bevægelser vil i de kommende måneder i høj grad også afhænge af, hvordan indtjeningerne udvikler sig, og hvordan selskaberne håndterer den afmattede vækst, siger Veronika Pechlaner, der er analytiker for Ashburton Investments, til Bloomberg News.

OPGØRELSER OVER TILLIDEN

Ud over at tygge på efterdønningerne fra brexit kan investorerne fredag se frem til et par nøgletal, som kan komme til at påvirke finansmarkederne.

Et kvarter efter at der er ringet ind for handel på Wall Street, offentliggøres de endelige data for tillidsindekset for den amerikanske fremstillingsindustri kaldet PMI Industri. En rundspørge foretaget af Bloomberg viser, at økonomerne venter, at indekset ligger på 51,3 - hvilket er stort set uændret fra niveauet i maj.

Bliver ISM meget stærkere end ventet, kan det sende renterne op, idet det kan give medvind til den amerikanske centralbanks planer om at forhøje pengepolitikken. Men det kræver formodentlig, at tallet skejer voldsomt ud til den positive side. Falder ISM-indekset til gengæld, vil det antagelig forstærke tendensen til faldende renter.

Klokken 16.00 dansk tid - altså en halv time efter amerikansk børsåbning - kan markedets aktører desuden se frem til et andet tillidsindeks kaldet ISM Industri for juni og en opgørelse over amerikanske anlægsinvesteringer for maj.

TÆSK TIL UNDERSKUDSRAMT CHIP-PRODUCENT

Selskabsspecifikt er der i det amerikanske formarked fokus på Micron Technology, som falder med 8,5 pct. i formarkedet, efter at producenten af memory chips har fremlagt et regnskab, der viser et større underskud end frygtet af analytikerne på grund af "udfordrende markedsforhold".

Samtidig planlægger chip-producent en større fyringsrunde som følge af dets slunkne indtjening.

Bedre går det for Newmont Mining, der stiger med 2,2 pct., efter at råvarekoncernen, som er USA's største producent af guldbarrer, har berettet, at det sælger sine indonesiske kobber- og guldaktiver til et lokalt konsortium.