Aktier: Stilfærdig fredagsstart

Det danske aktiemarked åbner som ventet afdæmpet fredag morgen, hvor der ikke er større bevægelser. I toppen af indekset har FLSmidth sat sig, godt hjulpet af storbanken UBS.

Foto: Brian Bergmann. F. L. Smidth A/S logo i Valby
Læs mere
Fold sammen

Det toneangivnde C20 Cap-indeks stiger med 0,3 pct. til indeks 585,69. Samme stigninger ses Europa over efter de amerikanske indeks torsdag aften lukkede med pæne stigninger og nye rekordniveauer i regnearkene.

I den gode ende af indekset befinder FLSmidth sig med en stigning på 0,7 pct. til 275,50 kr. Det sker, efter at schweiziske UBS har tilføjet selskabet til sin liste over de mest foretrukne ingeniørselskaber. FLSmidth-aktien har været presset siden midt i maj, hvor aktien tog et skarpt dyk fra kurs 334,50.

Aktierne i A.P. Møller - Mærsk er pressede i fredagens handel efter de første tal for ugens udvikling i containerspotraterne viser et fald. Det samlede indeks, der udarbejder af Shanghai Shipping Exchange, viste et fald på 3,0 pct. i denne uge. De vigtige ruter fra Asien til Europa og Asien til Middelhavet vægter henholdsvis 20 og 10 pct. af indekset.

Foråret igennem sendte en hård priskrig raterne ned fra godt 1400 dollar per tyvefodscontainer til omkring 500 dollar. Første juli lykkedes det dog rederierne at sende raterne gevaldigt op med via store, varslede ratestigninger. Det markant ratehop første juli har dog allerede fået flere analytikere til at se mere positivt på aktien. Torsdag meldte Citibank, Alm. Brand Markets og Jyske Bank om opjusteringer af anbefaling eller kursmål.

Aktionærerne i det lyseblå konglomerat har dog også fået en god nyhed fredag morgen, da datterselskabet Maersk Drilling kan melde alt udsolgt for 2013. Divisionen, der ejer og opererer borerigge, har fået forlænget sin kontrakt for boreriggen Maersk Convincer med endnu et år. Dermed er hele boreselskabets flåde udlejet for resten af året, bekræfter Maersk Drilling over for Ritzau Finans.

Det er Petronas Carigali, et datterselskab til Malaysias nationale olieselskab, der har udnyttet sin option på at forlænge kontrakten med ét år. Forlængelsen har en værdi af 54 mio. dollar, svarende til 308 mio. kr.

A.P. Møller - Mærsks B-aktie stiger 0,3 pct. til 44.520 kr. mens A-aktien falder 0,2 pct. til 41.960 kr.

Uden for C20 Cap-indekset falder G4S for anden dag i træk. Torsdag bad den britiske justitsminister bagmandspolitiet undersøge anklager om, at G4S sammen med konkurrenten Serco er under anklage for at have fusket med sin kontrakt på at levere fodlænker til det britiske fængselsvæsen. Blandt andet skulle det være fundet, at selskaberne har faktureret for afdøde fanger, fanger der var tilbage i fængslet og folk, der var flyttet til udlandet.

- Det er rigtig dårlig timing, når man lige har fået rystet de andre sager af sig. Samtidig står G4S midt i en periode, hvor der snart kommer masser af offentlige kontrakter i udbud i fængsels- og politisegmentet. Samlet er Storbritannien et rigtig vigtigt marked for G4S, der henter omkring 20 pct. af omsætningen fra kontrakter, siger Stig Frederiksen, G4S-analytiker hos Carnegie, til Ritzau Finans.

Aktien falder 1,9 pct. til 18,10 kr. Torsdag faldt aktien 5,8 pct.

/ritzau/FINANS