Aktier: Stigninger tog fart efter svag start

Efter små stigninger fra start i torsdagens handel på Wall Street tog kursstigningerne fart i kølvandet af et godt regnskab fra JPMorgan. Og med let stigende oliepriser var der lagt i ovnen til et scenarie, der normalt giver markante stigninger oven på flere dages storudsalg.

Foto: JUSTIN LANE

S&P 500-indekset sluttede torsdag med et plus på knap 1,7 pct. til 1921,84. De tunge aktier i Dow Jones øgede 1,4 pct. til 16.379,05, mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset var dagens højdespringere med et plus på knap 2,0 pct. til 4615,00.

- Dette er det lettelsens suk, vi har ventet på. Pessimismen var vokset til et så højt niveau, at der var sat nok penge ud på sidelinjen til at katalysere en, i det mindste, kortsigtet stigning. Bedre end ventede indtjeningsdata kan være noget, som de optimistiske investorer forstår at lægge et grundlag for et bæredygtigt rekyl, siger chefinvesteringsstrateg Bruce Bittles fra Robert W. Baird i Milwaukee til Bloomberg News.

Bæredygtigheden er det dog så som så med, idet fredagens handel ikke umiddelbart ser ud til at fastholde den positive udvikling. De amerikanske aktiefutures ligger ved sekstiden med fald på 0,7-0,8 pct.

Energisektoren gik i takt med højere oliepriser forrest på Wall Street. Sværvægtere som Exxon Mobil og Chevron steg hver især omkring 4 pct.

Storbanken JPMorgan åbnede som den første af de store amerikanske banker bøgerne og lagde ud med et overraskende godt regnskab før handelsstart. Aktien lukkede 1,5 pct. højere og var med til at trække de andre bankaktier op.

Der var også medvind til den problemramte fastfoodkæde Chipotle. Koncernen fik opjusteret anbefalingen fra analytikerne hos CLSA Research, der ser lav risiko for yderligere tilfælde af de sygdomstilfælde med e-coli, som har plaget flere gæster på kædens restauranter, og som har plettet Chipotles image alvorligt. Aktien steg godt 6 pct. for anden dag i træk.

Anderledes skidt gik det for Gopro efter et svagt julesalg af virksomhedens actionkameraer. Nu skider Gopro ind med afskedigelse af 7 pct. af arbejdsstyrken, men det ændrer ikke ved markedets bekymring for virksomhedens store afhængighed af et enkelt produkt. Aktien faldt 14,6 pct.

Verdens største chipproducent, Intel, gjorde det bedre end ventet i fjerde kvartal sidste år, men prognosen for indeværende kvartal skuffede.

Regnskabet, der kom efter børstid, estimerede en lavere omsætning i indeværende kvartal, da salget af pc-chips ventes at falde i kølvandet på det stigende antal forbrugere, der bruger tablets og smartphones. Det kan ikke opvejes af den fortsatte stærke efterspørgsel fra datacentre, vurderedes det.

Intel-aktien faldt knap 5 pct. i eftermarkedet efter at være steget 2,6 pct. i den ordinære handel.

Investeringsbanken Goldman Sachs indvilgede i at betale en bøde på 2,4 mia. dollar til det amerikanske justitsministerium for bankens del af subprime-skandalen, der førte til finanskrisen i 2008. Goldman Sachs faldt 0,4 pct. i eftermarkedet.

Fredag kommer der kvartalsdata fra Wells Fargo, Citigroup og Blackrock.