Aktier: Stigninger i Asien i varierende størrelser

De fjernøstlige aktiemarkeder ligger med stigninger i stærkt varierende størrelser fredag morgen.

Markedet i Tokyo skiller sig ud med en sidelæns kursudvikling, mens især de kinesiske børser fortsætter deres himmelflugt.

Hang Seng-indekset i Hongkong har været i centrum hele ugen med en kraftig efterspørgsel fra det kinesiske fastland efter, at de lokale børsers værdiansættelse har nået de mest ekstreme niveauer siden 2011. Samtidig er det blevet markant lettere for det kinesiske fastland at investere i Hongkong efter åbningen af det grænseoverskridende Shanghai-Hongkong link.

- Det her fænomen med en stor sum penge, som bliver skubbet ind i et marked på meget kort tid, giver overdrevne bevægelser. Det ser meget spekulativt ud og vil sandsynligvis blive udsat for en korrektion på et eller andet tidspunkt. Der synes at være en stor indstrømning af spekulative midler i forventning om pengepolitiske stimuli fra Kina, som måske eller måske ikke materialiserer sig, siger porteføljemanager Tim Schroeders fra Pengana Capital Ltd i Melbourne til Bloomberg News.

Det kinesiske Shanghai Composite indeks er steget 19 pct. over den seneste måned, mens Hongkongs Hang Seng indeks samtidig er steget 14 pct.

Den amerikanske S&P-aktiefuture ligger fredag morgen med et fald i størrelsesordenen 0,1 pct. i den asiatiske handel.