Aktier: Stigning oven på Yellens nedtoning af jobtal

Aktionærerne lader til at have stor købelyst tirsdag morgen, hvor det danske aktiemarked åbner med alle elitepapirer i plus, efter at der er ringet ind til handlen på fondsbørsen i København.

Foto: MICHAEL REYNOLDS.
Læs mere
Fold sammen

Eliteindekset stiger fra morgenstunden 0,7 pct. til indeks 1049,50, efter at C20 Cap-indekset mandag - godt hjulpet af Mærsk-aktierne og mere positive tendenser fra udlandet - kravlede opad og endte 0,3 pct. højere.

Sammenligner man med de toneangivende børser i Europa, løftes det danske indeks dermed mere end tilfældet er i Frankfurt og London.

Stemningen på de internationale børser er tirsdag morgen relativt positiv, efter at chefen for den amerikanske centralbank (Fed), Janet Yellen, mandag aften dansk tid forsøgte at nedtone betydningen af den seneste skuffende arbejdsmarkedsrapport fra USA.

Janet Yellen påpegede i sin tale, at den amerikanske økonomi gør fremskridt. Til gengæld var hun yderst fåmælt omkring timingen af den ventede rentestigning - som vil være den anden i knapt et årti i USA.

Markedet har efterfølgende neddroslet sine forventninger til næste renteforhøjelse gevaldigt - hvilket blandt andet har medført, at renterne på de internationale markeder ikke har gjort meget væsen af sig.

- Vi kan på den konto og i mangel på tunge nøgletal i dag også se frem til stigende aktiekurser, ligesom det tidligere har været tilfældet, når Fed tager et skridt til den bløde side, uanset at vi godt ved, at renteforhøjelserne er under opsejling, vurderer Tine Choi, seniorstrateg i Nordea, i et notat.

På selskabssiden løber Genmab atter engang med en stor del af opmærksomheden.

Finanshuset Citigroup har givet sit kursmål for Genmab et ordentlig løft, så det nu lyder på 1460 kr. mod tidligere 1140 kr., fremgår det af data fra Reuters.

Genmab har på det seneste væltet sig i gode nyheder omkring kræftmidlet Darzalex. Senest kunne biotekselskabet i weekenden præsentere positive data for Darzalex i forbindelse med fase 3-studiet Castor på kræftkonferencen ASCO i Chicago.

I tirsdagens indledende handel stiger Genmab-aktien med 1,4 pct. til 1268,00 kr. og lægger dermed - igen, igen - an til at sætte lukkerekord.

Mærsks B-aktie steg mandag efter et løft i olieprisen. Men hvor A.P. Møller - Mærsk nød godt af mandagens stigende oliepriser, kan konglomeratet tirsdag morgen se prisen på nordsøolie ligge relativt fladt og balancere omkring til 50,50 dollar.

Mærsk får til gengæld lidt medgang af finanshuset Carnegie, som har valgt at hæve sin anbefaling til "hold" fra tidligere "sælg" ifølge data fra Bloomberg.

Mærsks B-aktie går 2,4 pct. frem til 8805,00 kr. og er dermed C20's mest stigende aktie.

Blandt eliteaktierne kan også Jyske Bank komme i fokus igen tirsdag, efter at banken mandag redegjorde for sin langsigtede kapitalpolitik og lancerede et nyt aktietilbagekøbsprogram på 500 mio. kr.

Jyske Bank-aktien får et løft på 1,9 pct. til 270,10 kr.

SKIDT NYT FRA FLS-PEER

Finske Outotec, der ligesom danske FLSmidth tjener sine penge på udstyr til mineindustrien, har nedjusteret sine forventninger til væksten i servicedivisionen.

De årlige vækstforventninger sænkes til 5-15 pct. fra 10-20 pct. Det mere pessimistiske syn på fremtiden skyldes fortsat svære betingelser for mineindustrien.

FLS-aktien stiger dog 0,7 pct. til 246,00 kr.

BOCONCEPT TÆTTERE PÅ SALG

Uden for eliteindekset lader salget af Boconcept til kapitalfonden 3i via Layout Bidco at køre efter planen. Nu anbefaler møbelkædens bestyrelse i hvert fald, at aktionærerne takker ja til købstilbuddet.

Fristen for accept af tilbuddet er 5. juli. Layout Bidco vil betale 500 kr. per aktie i Boconcept.

Boconcept-aktien falder 0,1 pct. til 498,00 kr.

SAS TRUET AF STREJKE

Blandt sidepapirerne er også SAS på radaren igen tirsdag, idet der kan være optræk til strejke blandt SAS's norske piloter, fordi de ikke kan blive enige om en lønaftale med deres arbejdsgiver.

Konflikten er optrappet forud for, at de norske piloter skal mødes med SAS-ledelsen tirsdag og onsdag. Landes aftalen ikke, kan det betyde strejke torsdag, skriver den norske avis Dagens Næringsliv.

Samtidig har Nordea sænket sin anbefaling af SAS-aktien til "hold" fra "køb" og skåret kursmålet til 23 kr. fra 28 kr., fremgår det af data fra Bloomberg News.

SAS-aktien løftes 0,6 pct. til 17,80 kr.