Aktier: Stiger fra start anført af Tryg

Det danske aktiemarked har taget hul på torsdagen med stigninger, som ikke er båret af væsentlige selskabsnyheder, men formentlig i stedet mere positive vinde fra de græske gældsforhandlinger.

 

Kort efter børsåbning ligger det toneangivende C20 Cap-indeks med en stigning på 0,3 pct. til 1008,35. Dermed følger de danske aktier i samme spor som onsdag, hvor der også var stigninger. Samme udvikling var der desuden på de største europæiske aktiemarkeder og på Wall Street i USA.

Men selvom aktierne havde en god dag onsdag og er startet positivt torsdag, gør seniorstrateg Tine Choi Danielsen fra Nordea opmærksom på, at de globale aktiemarkeder fortsat kan påvirkes af de uafklarede gældsforhandlinger med Grækenland.

Det sydeuropæiske land har desuden har fået nedvurderet sin langsigtede kreditværdighed med ét trin til CCC fra CCC+ af det amerikanske kreditvurderingsselskab Standard & Poor's.

- Den gode stemning (onsdag, red.) på de europæiske markeder fortsatte i USA og Asien med pæne plusser, men markedet er stadig ekstremt følsomt over for den græske udvikling, og der vil komme flere bump på vejen.

- Som S&P-nedsættelsen af Grækenlands kreditvurdering antyder, så er risikoen for en græsk statsbankerot steget. Vores hovedscenarie er stadig, at der findes en løsning, så Grækenland undgår statsbankerot, vurderer Tine Choi Danielsen i en skriftlig kommentar.

Kigges der mod de danske selskaber stiger Tryg 3,6 pct. til 137,10 kr., efter at analytikerne hos Danske Markets har hævet anbefalingen af aktien til "køb" fra tidligere "sælg".

Vestas stiger desuden 0,4 pct. til 330,60 kr. efter en stigning på 3,3 pct. onsdag, da Dong Energy udpegede joint venture-selskabet MHI Vestas, som Vestas ejer sammen med Mitsubishi, som foretrukken leverandør til det tyske havvindmølleprojekt Borkum Riffgrund 2 på 450 megawatt (MW).

FLSmidth dykker lidt i torsdagens aktiehandel, efter ingeniørselskabet onsdag endte i toppen af det danske eliteindeks. Uden selskabsnyt falder FLSmidth-atktien 0,3 pct. til 340,4 kr.

De kommende dage vil Genmab få opmærksomhed, når selskabet præsenterer data for både Ofatumumab (Arzerra) og Daratumumab på årskongressen for den europæiske hæmatologforening, EHA, i Wien i Østrig. Torsdag kan selskabets aktionærer glæde sig over en positiv åbning på 0,8 pct. til 624,5 kr.

Bryggerikoncernen Carlsberg stiger 0,1 pct. til 609,5 kr., efter selskabet har fået løftet sin anbefaling af det norske finanshus ABG Sundal Collier til ”køb” fra ”hold”, mens kursmålet samtidig er blevet skruet op til 720 kr. fra 650 kr. Det fremgår af data fra Bloomberg News, der daterer ændringen til tirsdag i denne uge.

Blandt sidepapirerne løftes Torm 13,3 pct. til 0,40 kr. Torm meddelte tirsdag, at selskabet er nået lidt længere med planerne for sin restrukturering og at de nuværende aktionærer efter restruktureringen vil komme til at sidde tilbage med mindre end 1 pct. af aktierne i det fortsættende selskab. Meddelelsen medførte onsdag et kursfald på knap 49 pct.

/ritzau/FINANS

 

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk