Aktier: Stigende oliepriser hiver aktierne op

Stigende oliepriser er med til at hive mundvigene op hos de europæiske investorer onsdag middag, da prisen på en tønde Brent-olie i denne uge er steget fra 48,92 dollar til 49,35 dollar onsdag middag.

Læs mere
Fold sammen

De stigende aktiekurser skal ses i lyset af en august, hvor der har været store fald på de europæiske aktiemarkeder. Det brede Stoxx 600-indeks ligger til en stigning på 0,5 pct., hvor det er underindekset for olie- og gasindustrien, der fører an med en stigning på 1,6 pct.

Den tyske energigigant RWE ligger med i toppen med en stigning op 5,2 pct., mens hollandske PostNL ligger til den største stigning i syv uger, efter at Bank of America - Merrill Lynch har hævet anbefalingen på selskabets aktier til "køb" fra "neutral".

De massive kursfald i tyske Volkswagen er kørt i garagen onsdag middag, og aktierne i verdens største bilproducent stiger med 3 pct. efter massive fald i aktiekursen de to foregående dag på små 40 pct.

Bilaktien har fået stryg, efter at det er kommet frem, at VW har snydt med målingerne på dieselbilernes forurening. Og lukkekursen tirsdag var den laveste siden 2011, skriver Bloomberg News.

Stigningen i aktiekursen kommer op til et bestyrelsesmøde i bilkoncernen onsdag, hvor fremtiden for koncernens administrerende direktør, Martin Winterkorn, formentlig bliver afgjort.

Det spekuleres i, om Winterkorn fyres og i stedet erstattes med Porsches topchef, Matthias Müller, skriver Bloomberg. Bestyrelsen hos VW består af flere prominente navne, heriblandt Wolfgang Porsche, hvis familie ejer en væsentlig del af Volkswagen.

Ser man på underindekset for biler og reservedele på Stoxx 600, stiger det onsdag med 1,1 pct. med VW som den mest stigende bilaktie.

De europæiske eliteindeks ligger alle til plusser på op til og over 1 pct. efter nøgletal fra eurozonen, der dog viste, at indkøbschefernes tillid i september faldt til 53,9 mod indeks 54,3 måneden før i en foreløbig opgørelse. Et PMI-indeks over 50 indikerer, at det lille økonomiske opsving i Europa fortsætter.

Det svenske medicinalselskab Elekta stiger onsdag middag med 7,8 pct. efter oplysninger om, at man over de kommende to år vil reducere omkostningerne med 450 mio. kr. Og i bunden af Stoxx 600 ligger det danske medicoselskab Coloplast med et fald på 6,2 pct. efter milliardstore hensættelser til retssager i USA.

/ritzau/FINANS

 

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk