Aktier: Stigende olielagre dæmpede begejstringen i Europa

En større stigning end ventet i de amerikanske olielagre i sidste uge lagde hen på eftermiddagen onsdag en lille dæmper på fremgangen i de europæiske aktiemarkeder, der først og fremmest var båret af højere priser på olie og andre råvarer til fordel for energi- og råvareaktierne.

Men de amerikanske råolielagre steg med næsten 3 mio. tønder eller en halv mio. tønder mere end ventet, og det reducerede gevinsten for olieproducenterne.

Ved europæisk lukketid var det brede fælleseuropæiske aktieindeks Stoxx 600 faktisk blot steget 0,1 pct. til 361, efter at det ved middagstid var steget 0,4 pct. Og tilsvarende var stigninger i de store aktiemarkeder toneangivende indeks på 0,4-0,8 pct. reduceret til status quo i London, en stigning på 0,1 pct. i Paris og på 0,7 pct. i Frankfurt.

I Stoxx 600 lå energi- og råvareindeksene i toppen.

Dagens største stigning stod det norske offshoreselskab Seadrill for med et plus på 12,4 pct. Og olie- og råvarerelaterede aktier var i det hele taget massivt repræsenteret på Stoxx-indeksets top-ti.

Her figurerede de britiske mineselskaber Anglo America med en stigning på 10,0 pct. og Antofagasta med en stigning på 7,4 pct. Rio Tinto-aktien steg 7,5 pct., stålkoncernerne franske Vallourec og luxembourgske Arcelormittel steg henholdsvis 8,7 pct. og 7,2 pct.

Det britiske olie selskab Tullow Oil var repræsenteret med en stigning på 8,6 pct.

Anderledes nedtrykkende var handelsdagen for ikke mindst luftfartsaktierne. Aktien i IAG faldt 5,6 pct., Eaysjet-aktien tabte 5,0 pct., og Ryanair faldt 5,2 pct.