Aktier: Stigende makrobekymringer gav fortsatte kursfald

De amerikanske aktier fortsatte fredagens fald mandag.

Læs mere
Fold sammen

Sløje indikationer fra den kinesiske økonomi parret med skuffende amerikanske tal for privatforbrug, nyinvesteringer og ikke mindst en lavere aktivitet i fremstillingssektoren end estimeret trak tæppet væk under investortilliden.

S&P 500-indekset faldt knap 0,3 pct. til 2098,04, mens Dow Jones dykkede 0,5 pct. til 17.598,20. Teknologiaktierne i Nasdaq-indekset kunne heller ikke holde dampen oppe, og endte dagen med et fald på 0,3 point til 5115,38.

Omsætningen var pæn med knap 770 mio. aktier handlet på New York Stock Exchange, mens Nasdaq-børsen omsatte 1,8 mia. aktier.

Tirsdag morgen er investorerne ikke blevet i bedre humør, idet futures på de amerikanske aktieindeks handles med fald på knap 0,1 pct. i Asien.

Fra start var øjnene rettet mod udlandet med især svage kinesiske PMI-data fra fremstillingssektoren i centrum.

- De kinesiske data var svage, og jeg tror, der er en voksende bekymring over det generelle oversøiske økonomiske billede, og over hvordan det vil påvirke den amerikanske økonomi. Der er en masse blandede signaler og modstridende indikationer, siger porteføljemanager John Carey fra Pioneer Investment Management i Boston til Bloomberg News.

Lokalt var der lidt skuffelse over privatforbruget. Forbruget lå godt nok 0,2 pct. højere i juni end samme måned året før, og dermed på niveau med forventningerne, men maj-statistikken blev nedrevideret til en vækst på 0,7 pct. fra tidligere meddelt 0,9 pct.

Også den amerikanske fremstillingsindustri udviklede aktiviteten sig svagere end ventet. ISM-indekset faldt til 52,7 i juli fra 53,5 i juni, og lå dermed en del under økonomernes ventede værdi på 53,5.

Og sidst men ikke mindst var omfanget af anlægsinvesteringer i USA i juli beskedne 0,1 pct. på månedsbasis. Analytikere havde ventet en forøgelse på 0,6 pct.

Nu afventes den officielle arbejdsmarkedsrapport der offentliggøres fredag. Inden da vil der blive skelet til onsdagens forløber - ADP-jobrapporten.

Centralbanken, Federal Reserve, efterlyste på det sidste møde i juli tegn på yderligere opsving på arbejdsmarkedet, før renten kan forhøjes.

Regnskabssæsonen er så småt ved at klinge af, og blandt de få rapporter mandag var Tyson Foods. Fødevareselskabet var markant under analytikernes estimater og og også forventningerne til resten af året blev reduceret. Investorerne gav koncernen en nedadvendt tommelfinger, hvilket sendte aktien næsten 10 pct. ned.

Energiselskaberne lå under for nye fald i oliepriserne. En tønde af den amerikanske referenceolie WTI droppede til 45 dollar, mens Brentolie nu fås til under en 50'er per tønde.

Det betød, at trods et flot regnskab med et langt større overskud end ventet, måtte Noble Energy se sin aktie falde 4,2 pct.

Forsikringsgiganten American International Group, AIG, kom med regnskab efter børslukketid. Forsikringskoncernen mere end fordoblede sit udbytte og øgede samtidig aktietilbagekøbet med 5 mia. dollar efter frasalg af aktiver har skæppet godt i kassen.

Resultatet af den primære drift, som ekskluderer visse investeringsresultater, var på 1,39 dollar per aktie og slog dermed analytikernes skøn på 1,21 dollar per aktie. AIG-aktien steg 0,2 pct. i eftermarkedet.

Ugen byder også på regnskaber fra blandt andre Kellogg, Walt Disney, Time Warner og Rio Tinto.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk