Aktier: Stigende investorfrygt gav aktieflugt

De amerikanske aktier lukkede med kursfald fredag, hvor frygten for et britisk exit fra den Europæiske Union og de deraf ventede voldsomme reaktioner i de finansielle markeder eskalerede i kølvandet af en opinionsundersøgelse, der viste et flertal for et nej til fortsat britisk deltagelse.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. ARKIVFOTO.
Læs mere
Fold sammen

Fredag lukkede S&P 500-indekset med et minus på 0,9 pct. i 2096,07. De tunge aktier i Dow Jones faldt 0,7 pct. til 17.865,34, mens Nasdaq-papirerne droppede 1,3 pct. til 4894,55.

Mandag morgen ligger de asiatiske markeder med solide kursfald med Tokyo i front. De amerikanske futures falder samtidig 0,4 pct.

FALDENDE FORBRUGERTILLID

Fredagens forbrugertillidsindikator fra University of Michigan faldt til 94,3 i juni fra 94,7 måneden før ifølge den foreløbige opgørelse. Analytikere havde ventet et fald til indeks 94,0.

- Med de blandede makroøkonomiske data og den britiske folkeafstemning fortsætter markedet med at have en hård tid i det overordnede generelle makromiljø - ikke bare i USA, men globalt. Og set ud fra et værdiansættelses-synspunkt, er der kun forventet en meget lille, eller slet ingen, resultatvækst. Markedet er steget markant siden nedturen i februar, så investorerne vil være i en tilstand af "beskyt-min-gevinst", da ingen har glemt, hvor volatilt markedet var sidste sommer, siger kapitalstrateg Nadia Lovell fra JPMorgan i New York til Bloomberg News.

Inden briterne går til stemmeurnerne, skal centralbankchef Janet Yellen 15. juni sammen med kollegerne i Federal Reserves pengepolitiske udvalg, Federal Open Market Committee, bruge den kommende tirsdag og onsdag på at nå en beslutning om det officielle renteniveau den kommende måned.

SKIDT UGE FOR INVESTORERNE

Med fredagens negative marked kan sidste uges udvikling på Wall Street gøres op til et minus på 0,2 pct. i S&P-indeksets og et fald i Dow Jones-indekset på 0,3 pct., mens Nasdaq-aktierne som vanligt viser det største udsving med et drop på 1,0 pct. over de fem handelsdage.

De såkaldte Fang-aktier - Facebook, Amazon, Netflix og Google - var den største årsag til Nasdaq-faldet med drop i Facebook, Amazon og Googles moderselskab Alfabeth på knap 1,5 pct., mens Netflix tog teten med et dyk på næsten 3,5 pct.

FRYGT-INDEKS PRESSES OP

Volatilitetsindekset fra Chicago Board og Exchange steg hele 16 pct. til 17,03, og det er den største stigning siden januar og samtidig det højeste niveau i tre måneder. Og set over hele sidste uge havde "turbulens-indekset", der også er kendt som VIX, med 26 pct. den største ugentlig stigning i fem måneder.

Kun to underindeks i S&P-indekset lukkede med plus fredag, hvor de defensive aktier i telesektoren lå i top, mens råvaresektoren blev sendt mod afgrunden af et næsten 2 dollar stort drop i oliepriserne. Bankaktierne fik klø, efter at flugten fra risiko gav et fortsat fald i renten til det laveste niveau i mere end tre år.