Aktier: Stigende energipapirer fik overtaget i Europa

En smule optimisme sneg sig ind over de europæiske aktiemarkeder tirsdag eftermiddag og bragte det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks godt 1 indekspoint op til cirka 378, efterhånden som stigninger blandt de energirelaterede aktier fik overtaget i forhold til fald i finans.

På de store markeder var der små uensartede bevægelser: FTSE 100-indekset i London steg 0,2 pct., og CAC 40 i Paris steg også 0,2 pct., mens det tyske DAX-indeks faldt 0,1 pct.

I Holland steg AEX-indekset 0,4 pct. trods slem tilbagegang på 20,2 pct. for logistikkoncernen Postnl, der fremlagde skuffende forventninger på selskabets kapitalmarkedsdag. Postnl venter et underliggende driftsresultat på 220-260 mio. euro i 2016 og en gradvis forbedring frem mod 2020, mens det begejstrede ikke markedet.

Med i bunden af Stoxx-indekset var også den britisk bank Standard Chartered, der især er aktiv i Asen, Afrika og Mellemøsten. Banken fik et uventet stort underskud på 129 mio. dollar i tredje kvartal mod et overskud på 15 mio. dollar i samme periode sidste år. Banken planlægger at nedlægge 15.000 job og udbyde nye aktier. Aktien faldt 7,0 pct.

Danske Coloplast var med i toppen med en stigning på 9,3 pct. som belønning for dagens regnskab.

Britiske Tullow Oil fulgte olieprisstigningerne og lagde sig sig i toppen af Stoxx 600-indekset med en stigning på 17,4 pct., og den spanske kollega Repsol steg 7 pct., mens norske Seadrill steg 6,6 pct.

Schweiziske Dufry, der driver toldfri butikker i blandt andet Frankrig, Rusland, Mexico, Singapore og USA, steg 5,9 pct. efter positivt overraskende kvartalstal.