Aktier: Stemningsskifte efter halvsløje økonomiske data

De amerikanske aktier sluttede torsdagen med markante kursgevinster. Apple fortsatte fremgangen, mens en stigning i oliepriserne trak energisektoren op.

Svage økonomiske data, og især et skuffede detailsalg, øgede tilliden til, at den amerikanske centralbank vil afholde sig fra at hæve renten på næste uges pengepolitiske møde i Washington.

S&P 500-indekset lukkede torsdag med et plus på 1,0 pct. i 2147,26. De tunge aktier i Dow Jones steg 1,0 pct. til 18.212,48, mens Nasdaq-papirerne sluttede med dagens største gevinst på 1,5 pct. til 5249,69.

GENERELT SKUFFENDE NØGLETAL

Torsdagens sværm af økonomiske data pegede i det store og hele den forkerte vej.

Mest markant var en skuffende udvikling i detailsalget i august. Salget faldt med 0,3 pct. på månedsbasis, mens økonomerne havde imødeset et fald på 0,1 pct.

Og tages bil- og benzinsalget ud, var der en tilbagegang på 0,1 pct. mod analytikernes estimat på en fremgang på 0,3 pct.

Også producentpriserne skuffede med en flad udvikling på månedsbasis, mens økonomerne havde ventet en stigning på 0,1 pct. På årsbasis var der ligeledes tale om en flad udvikling mod økonomernes forventning om en stigning på 0,1 pct.

Og trods en stigning i erhvervstilliden i New York-regionen, målt ved Empire State Manufacturing-indekset, til -1,99 i september fra -4,21 måneden før, udviklede tillidsindekset sig svagere end forudset. Ifølge Bloomberg News var der ventet et indeks på -1,0.

- Markedet er mere drevet af stemning end af logik for tiden. Alle er kolossalt ivrige efter at se klare tendenser i markedet, og investorernes vurdering er reduceret til at se på de daglige data, og så faktorere det ind i kalkulen om, hvorvidt Fed vil skride til handling, siger chefinvestor Peter Andersen fra Fiduciary Trust Co. i Boston til Bloomberg News.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, holder møde i det pengepolitiske udvalg tirsdag og onsdag i næste uge.

Fredag morgen er det slut med de positive takter, idet de amerikanske aktiefutures ligger med fald på 0,1-0,2 pct.

GRØN BØLGE

Samtlige 11 sektorer i S&P 500-indekset lukkede torsdag i positivt territorium, og det var igen med it-sektoren i top med et plus på 1,7 pct. efterfulgt af sundhedsselskaberne og energiaktierne, der begge steg tæt på 1,1 pct. på segmentbasis.

Apple fortsatte fremgangen, der er funderet i såvel høje forudbestillinger på den ny iPhone 7 samt ikke mindst medvind på smartphonemarkedet på grund af hovedkonkurrenten Samsungs massive problemer med koncernens ny smartphone, der kan eksplodere under opladning. Apple steg 3,4 pct.

Blandt de andre it-selskaber steg Skyworks Solutions 6,4 pct., og Intel lukkede med et plus på 2,6 pct.

Det amerikanske softwareselskab Oracle kunne ikke leve op til forventningerne i selskabets forskudte første kvartal af regnskabsåret 2016/17 efter børstid.

Såvel indtjening som omsætning lå under analytikernes estimater, og investorerne kvitterede med at sende Oracle 3,3 pct. ned i eftermarkedet efter en stigning i den ordinære børstid på 1,5 pct.