Aktier: Stemningen vendte hurtigt for C20 og Pandora

Der er humørsvingninger i den tidlige handel på børsen i København, hvor Pandora især mærker investorernes luner.

Læs mere
Fold sammen

DSV og Pandora startede med at lægge sig i toppen af et stigende C20 Cap-indeks oven på pæne kvartalsregnskaber, hvor begge fremviste lovende indtjening og moderate opjusteringer for hele 2016.

Men efter få minutter vendte stemningen, og både Pandora og C20 Cap gik i minus. Eliteindekset ligger efter et kvarters handel 0,3 pct. lavere i 1006,26.

I Europa er der ellers generelt plusser på mellem 0,3 og 0,5 pct. i de store indeks.

PANDORA MED STÆRK DRIFT

Pandora fortsatte ellers med at funkle i tredje kvartal, hvor omsætningen steg 18 pct. til 4612 mio. kr. Det var godt nok en knivspids under det ventede, men omvendt præsterede Pandora så godt på driften, at der kom flere penge i kassen end ventet.

Driftsresultatet (EBITDA) landede nemlig på 1842 mio. kr. mod ventet 1804 mio. kr., og efter skat kunne Pandoras bogholdere sætte to streger under et overskud på 1405 mio. kr. - her var der forudset 1301 mio. kr. blandt analytikerne ifølge Ritzau Estimates.

Det blev krydret med en oppræcisering af den ventede EBITDA-margin i hele 2016 til "omkring 39 pct." mod en tidligere melding om "mere end 38 pct." I regnskabet afslører Pandora desuden, at selskabet har fået otte års skattefrihed på sine nye fabrikker i Thailand.

Der er dog også malurt i bægeret, siger analytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets.

- Kigger man på de bagvedliggende faktorer i regnskabet, så er der både positivt og negativt. Like-for-like væksten ser ud til at komme ud til den lidt svage side. Men til gengæld er man bedre til at åbne nye forretninger, siger Michael Friis Jørgensen.

- Til den positive side kan man nævne opjusteringen og marginen, og at man formår at presse mere ud af forretningen, på trods af at man fastholder sin omsætningsforventning. Estimaterne skal en smule op, og jeg tror også, at aktien skal en smule op, men der er absolut både noget positivt og noget negativt, konkluderer analytikeren.

Aktiemarkedet startede med at sætte pris på det positive og handlede aktien mere end 1 pct. op i 895 kr. Men efter få minutter vendte stemningen, og efter et kvarter er status et kursfald på 1,2 pct. til 871 kr.

DSV KØRER DERUDAF

For DSV var der også overraskende godt styr på driften trods en lidt svagere toplinje end forudset i markedet.

Omsætningen på 17.205 mio. kr. var knap en halv mia. kr. lavere end prognosen på 17.641 mio. kr. ifølge Ritzau Estimates, men med en driftsindtjening på 1003 mio. kr. før særlige poster imponerede DSV i forhold til markedets spådom om 960 mio. kr.

Lavere særlige poster og finansomkostninger bidrog desuden til, at overskuddet før skat på 763 mio. kr. var knap 100 mio. kr. bedre end forudset.

Michael Friis Jørgensen betegner DSV's omsætning og bruttomargin som lidt svag, men den stærke driftsindtjening kompenserer, og han kalder regnskabet for "absolut godkendt".

Her er markedet mere positivt stemt end Pandora. DSV-aktien stiger 1 pct. til 331,30 og topper C20.

ANALYTIKERNE JUSTERER NOVO

Novo Nordisk er fortsat i fokus efter fredagens katastrofale aktienedtur, der blev udløst af et skuffende kvartalsregnskab med nedslående meldinger for både de korte og lange udsigter. Mandag tog aktien kun lidt hævn med en stigning på 2 pct. efter fredagens hug på 15 pct.

Bankernes analytikere har efterfølgende haft travlt med at justere deres syn på medicinalgiganten - stort set udelukkende i negativ retning. Senest har Citigroup sænket sin anbefaling til "neutral" fra "køb" og sit kursmål til 260 kr., viser data fra Bloomberg.

Novo-aktien starter dagen som næstsvagest efter Pandora. Aktien falder 0,6 pct. til 241.

Novozymes får til gengæld løftet sin anbefaling hos tyske Berenberg til "hold" fra "sælg", mens kursmålet på 250 kr. gentages. Enzymaktien er også faldet stort efter en nedjustering sidste uge. Efter en indledende stigning ligger også Novozymes 0,6 pct. lavere i 250,30 kr.

REGNSKABSTUNG ONSDAG

Mens der ikke er flere regnskaber i vente tirsdag, kan investorer begynde at se frem til den meget regnskabstunge onsdag, der er i vente. Her kommer der tal fra hele seks C20-selskaber.

Tirsdag er derfor sidste dag at positionere sig i såvel A.P. Møller-Mærsk som TDC, ISS og Lundbeck, der alle ventes på banerne i morgentimerne, mens Coloplast og Genmab aflægger tal senere på dagen. Også Sydbank, Spar Nord, Columbus, Danske Andelskassers Bank og Grønlandsbanken står i regnskabskalenderen onsdag.

Indtil videre er der dog ingen af aktierne, der udmærker sig i særlig grad i tirsdagens handel.