Aktier: Stemningen vender og Coloplast tager føringen

Det har bølget frem og tilbage på det danske aktiemarked tirsdag formiddag, hvor det danske eliteindeks, C20 Cap-indekset, har danset lige omkring nullet mellem små stigninger og fald.

Læs mere
Fold sammen

Tirsdag middag ser det dog ud til, at investorerne har besluttet sig for at holde fast i den positive stemning, og det danske eliteindeks stiger samlet set 0,5 pct. til 986,90, efter at have startet dagen ud med et fald på 0,5 pct.

Ifølge senioraktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank er det fortsat den faldende oliepris og bekymringer om Kina, som præger markedet.

- Det er stadigt et nervøst marked. Nu stiger markedet også pludseligt i Tyskland, men det viser bare, hvor nervøst det egentlig er derude, at der ud af det blå kommer ret voldsomme bevægelser, siger Martin Munk til Ritzau Finans.

I toppen af C20 Cap-indekset kæmper aktierne hos Coloplast og Novo Nordisk tæt om indeksets topplacering. Coloplast stiger 1,7 pct. til 532,50 kr., mens Novo Nordisk-aktien stiger 1,5 pct. til 379,90 kr. begge uden baggrund i selskabsspecifikke nyheder.

Det største fald blandt eliteaktierne tirsdag middag står Carlsberg for. Bryggeri-aktien falder 1,8 pct. til 568,50 kr., efter at selskabet mandag fik sænket anbefalingen af flere finanshuse.

Også Mærsk-aktierne må tirsdag middag tage til takke med fald.

- Mærsk har været nede med 1,5 pct. med baggrund i yderligere fald i olieprisen. Det må vi tilskrive, som værende det, der giver Mærsk et yderligere nøk ned i dag, vurderer Martin Munk.

Selskabets B-aktie falder 0,4 pct. til 8045 kr., mens A-aktien dykker 0,7 pct. til 7930 kr.

Også telekoncernen TDC dykker i dagens handel. Ifølge Martin Munk skyldes faldet, at TDC har haft et par gode dage med stigninger.

- TDC falder også efter pæne stigninger i går og fredags, så det minder om noget gevinst-hjemtagning på den korte bane, vurderer han.

Aktien falder 0,7 pct. til 34,20 kr.

Udenfor C20-indekset er der tirsdag fokus på aktierne hos Rockwool og SAS.

Isoleringskoncernen Rockwool opjusterede tidligere på dagen forventningerne til indtjeningen i 2015 som følge af effektiviseringer og lavere omkostninger til energi, råvarer og transport.

Selskabet regner nu med et driftsoverskud (EBIT) før nedskrivninger og omkostninger til selskabets besparelsesprogram på lidt over 170 mio. euro. Tidligere ventede selskabet et overskud på over 150 mio. euro.

Investorerne virker til at være begejstrede over koncernens udmelding og handler tirsdag middag selskabet B-aktie op med 11,3 pct. til 975 kr.

Det endelige regnskaber kommer 26. februar.

- Opjusteringen som sådan er ikke voldsomt stor, og den ligger ikke så langt fra det, vi havde forventet. Nu kommer selskabet ud med en indtjening, der er lidt bedre, end vi havde ventet, men opjusteringen i sig selv vil nok ikke berettige så stor en stigning.

- Jeg tror, stigning kan hænge sammen med, at det ikke lige var noget, man havde set komme. Aktien har været lidt presset på det seneste rent kursmæssigt, så meldingen har været en overraskelse, og det er nok den vej rundt, at aktien får så stor en stigning, lyder vurderingen fra Martin Munk.

Det skandinaviske luftfartsselskab SAS kom tirsdag formiddag med trafiktal for december, og de viste, at SAS trods en trafikvækst på 7,9 pct. målt på antal fløjne passagerkilometer (RPK) i forhold til samme måned sidste år, fløj med flere tomme sæder i julemåneden.

Luftfartsselskabets sædekapacitet (ASK) steg således med 12,7 pct., hvilket medførte en kabinefaktor på 68,2 pct. Det var 3,1 pct.point mindre end i december sidste år.

SAS transporterede 1,9 mio. passagerer i måneden, hvilket var 2,1 pct. højere end samme måned i 2014.

SAS-aktien daler tirsdag middag 0,5 pct. til 21,80 kr.

/ritzau/FINANS

 

Nicoline Sørensen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk