Aktier: Starter med stigninger efter skuffende nøgletal

Selv om det længe pegede i retning af en negativ åbning på det amerikanske aktiemarked, har Wall Street taget hul på ugens sidste handelsdag med generelt små stigninger fra start.

Læs mere
Fold sammen

Efter åbning stiger S&P 500-indekset med 0,2 pct., mens det samme er tilfældet for det teknologitunge Nasdaq-indeks. Dow Jones-indekset ligger til gengæld og roder rundt med et beskedens fald på 0,1 pct.

Op til åbningen havde aktiefutures ellers indikeret en faldende start. Men da de amerikanske lønninger målt ved det såkaldte Employment Cost Index (ECI) skuffede i andet kvartal i forhold til konsensus, vendte pilen pludselig den anden vej.

Ifølge Christian Mose Nielsen, der er chefstrateg hos Spar Nord, bekræfter fredagens tal, at lønpresset i amerikansk økonomi fortsat er et godt stykke fra de godt 3 pct., som den amerikanske centralbank sandsynligvis anser for normalt.

- Vores hovedscenario er fortsat, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, hæver renten til september, men dagens tal øger sandsynligheden for, at første renteforhøjelse først kommer til december, skriver Christian Mose Nielsen i en kommentar.

På selskabssiden bliver der blandt andet kigget mod den amerikanske oliegigant Chevron, der er kommet med regnskab for andet kvartal. Regnskabet viser, at indtjeningen endte markant lavere end i samme periode året før.

Nettooverskuddet landede på 571 mio. dollar mod 5,67 mia. dollar i samme periode året før, da olieselskabet har nedskrevet værdien af sine olie- og gasreserver massivt.

Efter kvartalsregnskabet glider Chevron-aktien ned med 2,7 pct.

Også det professionelle netværk Linkedin er i fokus, ligesom det var torsdag efter præsentationen af sit kvartalsregnskab.

Umiddelbart havde regnskabet ellers set pænt ud, idet Linkedin så ud til at skyde over analytikernes estimater med et justeret overskud på 55 cent per aktie. Ifølge Bloomberg News havde analytikerne ventet, at selskabet ville tjene 30 cent per aktie.

Men det var nylige opkøb og ikke Linkedins kerneforretning, som skubbede væksten i vejret. Det fik investorerne til at sende aktien ned torsdag, og det samme er tilfældet fredag, hvor Linkedin-aktien falder med 9,2 pct.

Der er også nyt om sodavandsgiganten Coca-Cola, om end det ikke er regnskabsnyt. Den sukkersøde gigant har således indledt seriøse fusionsdiskussioner med tre europæiske selskaber, der fylder læskedrikken på flaske. Fusionen skal konsolidere og effektivisere markedet og reducere omkostningerne, skriver Wall Street Journal.

Moderselskabet diskuterer disse dage en sammenlægning med tyske Coca-Cola Erfrischungsgetränke og Coca-Cola Iberian Partners, der står for det spanske, portugisiske og andorranske marked.

Wall Street Journal kender ikke vilkårene for en potentiel aftale, men vurderer, at den er i milliardklassen. Det er noget, som får investorerne til at slikke sig om munden, idet de skyder sodavandsaktien til vejrs med 8,3 pct.