Aktier: Starter med plus trods uafklaret græsk situation

Stigninger præger åbningen af det danske aktiemarked fredag, hvor C20 Cap-indekset efter fem minutters handel er gået frem med 0,5 pct. til 979,25.

Læs mere
Fold sammen

Dermed fortsætter aktierne de positive tendenser, der ramte markedet torsdag eftermiddag i kølvandet af opløftende amerikanske nøgletal.

Grækenland-problematikken spøger dog fortsat, efter at EU og det gældsplagede sydeuropæiske land torsdag måtte opgive at nå til enighed.

- Det er stadig meget nervøst, og retningen kan sagtens udvikle sig anderledes over dagen. En af de ting, der spiller ind, er fortsat Grækenland. Men umiddelbart tyder det på små stigninger fra åbningen oven på stigninger i USA torsdag og fredag i Asien. Noget af det, der trækker op der, er gode nøgletal, og at den amerikanske centralbank er villige til ikke at skrue så hurtigt op for tempoet med rentestigninger, som vi fik at vide tidligere på ugen efter Feds rentemøde, sagde senioraktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea før åbningen Ritzau Finans.

Torsdagens forhandlinger i eurogruppen varede blot en time, før parterne gik hver til sit. De 19 eurolandes ledere er nu indkaldt til et særtopmøde på mandag, og det nærmer sig en af de sidste muligheder for at nå til enighed, hvis grækerne skal undgå at misligholde en betaling til Den Internationale Valutafond 30. juni.

- Der kom ikke nogen løsning på Grækenland-problematikken torsdag, og det var der sådan set heller ikke ventet. Nu er der så indkaldt til møde på mandag. Vores holdning er, at der findes en løsning i sidste øjeblik, siger Jesper Bamberger.

Blandt de danske eliteaktier topper ISS i C20 med en stigning på 1 pct. til 225,10 kr. Novo Nordisk følger lige efter med en stigning på 0,9 pct. til 367 kr., efter at medicinalkoncernens aktie over de seneste fem dage er faldet uafbrudt fra niveauet 383,10 kr.

A.P. Møller-Mærsk er ligeledes åbnet positivt med en stigning i selskabets B-aktie på 0,3 pct. til 12.070 kr. Det såkaldte Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) viste fredag morgen ellers et yderligere fald på 4,2 pct. i denne uge til 556,72 - det laveste niveau i indeksets seksårige historie.

Coloplast fik torsdag et godt comeback med en stigning på 4,2 pct., men fredag er den tilbage i bunden af C20 med et fald på 0,3 pct. til 446 kr. Aktien er faldet omkring 8 pct., siden selskabet tirsdag nedjusterede forventningerne til 2015.

- Den langsigtede væksthistorie for Coloplast er fortsat intakt, men det, vi også siger, er, at de problemer, der er nu, dem vil vi også gerne se beviser for blot er midlertidige. Der vil nok gå nogle kvartaler, før vi får beviser for det, og dermed kan vi efter vores vurdering få en aktie, som vil ligge relativt lavt i den periode, siger Jesper Bamberger.

/ritzau/FINANS