Aktier: Stærkt rekyl mandag efter fredags-nedtur

Efter en særdeles skuffende uge på Wall Street vendte investorerne tilbage mandag med fornyet optimisme.

Store prisstigninger i oliemarkedet og et fornyet købspres på Apple efter sidste uges nedtur gav brændstof til markante stigninger på det amerikanske aktiemarked, der lukkede mandagens handel tæt på dagens højeste niveau.

Fredag lukkede S&P 500-indekset med et minus på 0,9 pct. i det laveste niveau i en måned. De tunge aktier i Dow Jones faldt 1,1 pct., og teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset droppede 0,4 pct., hvorefter ugens aktieudvikling kunne gøres op til et fald i størrelsesordenen 0,5 pct.

Mandag var der anderledes positive strømninger idet S&P-indekset steg 1,0 pct. til 2066,66, mens Dow Jones øgede 1,0 pct. til 17.710,71, mens Nasdaq-papirerne lukkede 1,2 pct. højere i 4775,46.

- Det var en vild uge i sidste uge, hvor detailhandels-aktierne faldt trods stærke detailsalgstal, så der var plads til et rekyl. Regnskabssæsonen er mere eller mindre ovre, og markedet overvejer, hvordan anden halvdel kommer til at se ud. Prisen på olie og andre råvarer giver håb om forbedringer i den industrielle del af økonomien, vurderer analysechef Craig Sterling fra Pioneer Investments i Boston over for Bloomberg News.

SLØJE NØGLETAL FRA NEW YORK

Det var ellers ikke gode nyheder, der kom fra den økonomiske nøgletalsfront mandag. Erhvervstilliden i New York-regionen i maj, målt ved Empire State Manufacturing-indekset, faldt til minus 9,02 fra plus 9,56 måneden før. Dermed udviklede tillidsindekset sig langt værre end forudset, idet analytikerne havde ventet et indeks på plus 6,50.

Der er masser af potentiale for bevægelse i resten af ugen. Investorerne skal evaluere den potentielle effekt på de amerikanske renter efter data for boligbyggeriet, forbrugerpriserne, industriproduktionen og boligsalget allerede i dag, tirsdag.

Dertil kommer referatet fra Federal Reserves pengepolitiske møde i april, der fremlægges onsdag.

Tirsdag morgen synes det at være slut med købslysten, idet de amerikanske aktiefutures ligger med marginale fald på under 0,1 pct.

KURSGEVINSTER I SAMTLIGE TI UNDERGRUPPER I S&P

Der var stigninger i alle segmenter i S&P-indekset med råvarer og energi i top. De to segmenter steg begge i størrelsesordenen 1,6 pct. efter prishop i såvel råvare- som oliemarkedet.

Investeringsbanken Goldman Sachs vurderede, at oliemarkedet vil være præget af underudbud i anden halvdel af året, hvilket sendte referenceolien WTI olie op med over 3 pct.

Chevron og Exxon steg begge omkring 1 pct., mens Freeport-McMoran, USA største mineselskab og en af verdens største kobberproducenter, blev presset hele 6 pct. op.

It-segmentet fulgte pænt med blandt undergrupperne i S&P efter en stigning i Apple på næsten 4 pct. katalyseret af nyheden om, at Warren Buffett Berkshire Hathaway ejer 9,8 mio. aktier i teknologi-giganten.

Tribune Publishing, der er under belejring af medievirksomhed Gannett, fik forhøjet tilbuddet til aktionærerne til 15 dollar, hvilket sendte Tribune Publishing-aktien 21 pct. op til 14 dollar.