Aktier: Stærke regnskaber bag jubelscener på Wall Street

De amerikanske aktier på Wall Street steg kraftigt torsdag på baggrund af stærke regnskaber fra Wal-Mart og Cisco, mens skattereformen, der forventedes at øge virksomhedernes indtjening, kom over det første, omend mindste, gærde.

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere

S&P 500-indekset øgede til 2585,64 efter det største enkeltdags hop - godt 0,8 pct. - i to måneder. Også Dow Jones-indekset sluttede med en gevinst på 0,8 pct. i 23.458,36, mens Nasdaq-indekset endte dagen hele 1,3 pct. højere i rekorden 6793,29.

Fredag morgen fortsatte den positive stemning på de asiatiske aktiemarkeder fra start, men medieskriverier om russisk indblanding i sidste års valgkampagne sender de amerikanske aktiefutures ned med 0,1 pct.

Torsdag steg detailgiganten Wal-Mart efter at have fremlagt koncernens stærkeste omsætningsvækst siden 2009 blandt andet efter et stigende online salg. Dagen endte med et samlet kurshop på 10,9 pct.

Netværksproducenten Cisco var oppe at røre ved det højeste niveau siden februar 2001, efter at onsdagens sene regnskab viste stor indtjening i koncernens nyere aktiviteter som it-sikkerhed, hvilket mere end kompenserer for faldet i de traditionelle produkter som routere. Cisco-aktier lukkede 5,2 pct. højere.

»Det er gode nyheder, at gamle selskaber som Cisco og Walmart tilpasser sig den nye økonomi,« siger handelschef Brian Battle fra Performance Trust Capital Partners i Chicago til Reuters.

Fra politisk hold blev det første skridt taget mod gennemførsel af den omdiskuterede skattereform. Repræsentanternes Hus stemte ja til reformen, der - hvis den passerer alle instanser - forventes at give et løft til aktiekurserne.

Lovforslaget skal nu gennem Senatet, hvor det republikanske flertal er langt mindre, og hvor to republikanske senatorer allerede har kritiseret reformen.

»Skattereformen er langt fra en selvfølge, men den passerede den første forhindring i Kongressen. Senatet vil have en langt højere barre,« noterer Brian Battle.

De positive takter gav sig udslag i det største fald i over en uge i børsens nervøsitetsindeks, VIX-indekset. Et fald på 1,4 point svarende til over 10 pct. var resultatet af dagens aktivitet.

BLANDEDE NØGLETALSDATA

Torsdagens data for industriproduktion viste en højere stigning end ventet. Produktionen steg 0,9 pct. mod en estimeret stigningstakt på 0,5 pct.

På arbejdsmarkedet meldte 249.000 amerikanere sig som førstegangsledige i sidste uge. Økonomerne have ventet 235.000 nye ledige.

STOR OVERVÆGT AF POSITIVE SEKTORER

Der var en stor overvægt af sektorer med plusser i S&P 500-sammenhæng. Telebranchen, forbrugerselskaberne og it-segmentet lå i top med kurshop på henholdsvis 1,8 pct., 1,6 pct. og 1,3 pct., mens dagens to eneste negative sektorer var forsyningssektoren, der faldt 0,4 pct., og energisektoren, der droppede 0,6 pct.

Blandt enkeltaktierne afviste boghandlerkæden Barnes & Noble en foreslået aftale fra en aktivistinvestor, hvilket gav aktien et boost på 7,6 pct.

Medieselskabet Viacom oplyste om et forventet fald i omsætningen på op mod 10 pct. i første halvdel af 2018. Aktien faldt efterfølgende 3,7 pct.