Aktier: Stærke jobtal vender strømmen i USA

En positiv amerikansk jobrapport har fredag eftermiddag sendt stemningen omkring de amerikanske aktier fra negativ til positiv.

Dermed lægges der nu an til en let positiv åbning, hvor der ellers var udsigt til små fald, inden rapporten blev offentliggjort.

Futures for S&P 500-indekset har flyttet sig omkring 0,7 pct. og indikerer nu en positiv åbning i niveauet 0,3 pct. Inden jobrapporten lå indekset til et fald på 0,4 pct. fra start. Samme billede gør sig gældende for Nasdaq-indekset og Dow Jones-indekset, der også begge er gået fra negativ til positiv.

I december blev der skabt 252.000 job uden for landbruget i USA, og det var mere end de 240.000 job, der var ventet blandt økonomerne ifølge et estimat fra Bloomberg News. Samtidig blev tallet for november, der i forvejen var en stor positiv overraskelse, opjusteret til 353.000 nye job mod tidligere opgjort 321.000.

Arbejdsløsheden i USA faldt i december til 5,6 pct. fra 5,8 pct. i november. Økonomerne havde her ventet et fald til 5,7 pct.

Med endnu et signal om en klart forstærket amerikansk økonomi synes en renteforhøjelse fra centralbanken Federal Reserve også at være tæt på.

- Den amerikanske centralbank har klart signaleret, at økonomien er robust nok til, at man kan begynde at se enden på de kriserenter, der trådte i kraft for seks år siden. Dagens arbejdsmarkedsrapport styrker troen på, at opsvinget i USA tager til i fart, siger Rasmus Pilegaard, der er seniorstrateg hos PFA Pension, i en kommentar.