Aktier: Stærk slutspurt gav pæne amerikanske plusser

Handel på de amerikanske aktiebørser var en ørkenvandring det meste af mandagen, men sidst på dagen tog Fanden ved investorerne, der satte i gang med en stærk slutspurt, som sendte de ledende indeks klart højere.

Læs mere
Fold sammen

En fortsat stigning i oliepriserne gav støtte til energisektoren. En tønde af den amerikanske referenceolie nåede næsten 50 dollar per tønde.

- Prisen på olie steg, hvilket sendte olie- og energiaktierne højere. Det bidrog til markedets stigning mandag eftermiddag og trak også de andre sektorer op. Hvis jeg skal pege på en enkelt årsag, er det det faktum, at oliepriserne ikke brød sammen, men rent faktisk steg, siger analytiker Walter Hellwig fra BB&T Wealth Management i Alabama til Bloomberg News.

Fra nøgletalsfronten var der blandede nyheder. Den amerikanske centralbank, Federal Reserves, foretrukne inflationsmål, kerneinflationsindikatoren PCE Core, viste en stigningstakt på 1,3 pct. på årsbasis i december, mens priserne lå på samme niveau som måneden før. Det var helt på linje med, hvad økonomerne havde ventet.

Til gengæld var amerikanernes forbrug mindre end ventet i december, mens indkomsterne modsat steg lidt mere end ventet. Det personlige forbrug faldt med 0,3 pct., og de personlige indkomster voksede med 0,3 pct., viser nye tal fra handelsministeriet. Økonomerne havde ifølge det amerikanske nyhedsbureau i gennemsnit ventet et fald i det personlige forbrug på 0,2 pct. og en fremgang i indkomsterne på 0,2 pct

Og fra fremstillingssektoren var der godt nok fortsat øget aktivitet, men det var i en lavere takt end ventet. ISM-indekset faldt til 53,5 fra 55,1 måneden før og analytikernes ventede 54,5.

Mandag sluttede med et plus i S&P 500-indekset på 1,3 pct. som sendte indekset tilbage over 2000. Indekset lukkede dagen i 2020,85.

De tunge aktier i Dow Jones lukkede med en stigning på 1,1 pct. i 17.361,04, mens Nasdaq-aktierne fik dagens ringeste stigning på 0,9 pct. til 4676,69.

Der var regnskab fra oliegiganten Exxon Mobile, som trods en kraftig nedgang i overskuddet i fjerde kvartal, kom ud af perioden med et større plus end analytikerne havde turde spå. Opgjort som indtjening per aktie nåede resultatet 1,56 dollar, hvor analytikernes estimater lød på 1,34 dollar per aktie. Aktien steg 2,5 pct.

Olieselskabet Anadarko Petroleum Corporation, der samarbejder med danske Maersk Oil i Algeriet, fremlagde et skuffende regnskab for fjerde kvartal efter børslukketid mandag. Koncernens justerede nettoresultat var 0,37 dollar per aktie, hvor analytikere havde ventet et plus på 0,85 dollar per aktie. Aktien i Anadarko faldt 1,3 pct. i eftermarkedet.

Blandt de øvrige energiselskaber var der et plus på 12 pct. til Denbury Resources Inc., mens Chesapeake Energy Corp. steg 7 pct.

Præsident Barack Obamas 2016-budget indeholdt fortsatte skattelettelser for vind- og solenergi. Det gav stigninger til First Solar og SunEdison på henholdsvis 7,5 pct. og 6,7 pct. Forslaget vil også få indflydelse på aktien i danske Vestas, når Københavns fondsbørs slår dørene op tirsdag.

Tirsdag morgen ligger de amerikanske aktiefutures med fald på 0,3-0,4 pct. i Asien.