Aktier: Stabilt på et lidt højere niveau

Stigninger i USA natten til torsdag og i Asien i morgentimerne forplanter sig torsdag formiddag til de europæiske aktiemarkeder inklusive det danske, hvor kurserne fra morgenstunden lagde sig forholdsvist stabilt på et lidt højere niveau.

Ved middagstid torsdag ligger eliteindekset C20 Cap i 559,02 - svarende til en stigning på 0,7 pct. i forhold til lukkeniveauet onsdag. Indekset åbnede torsdagen 0,5 pct. højere.

I USA fejres Uafhængighedsdagen, og markedet er lukket. I Europa slås temaet for dagens handel an af den usikkerhed, der spreder sig fra Sydeuropa med afsæt i den portugisiske regeringskrise efter to nøgleministres exit. Samt af dagens rentemøde i Den Europæiske Centralbank, ECB.

»I går så vi renten stige kraftigt i Portugal, gældsproblematikken er blusset op igen, og aktierne satte sig i ugens begyndelse. Men nu ser vi lidt stabilitet i går og i dag,« konstaterer kapitalforvalter Otto Friedrichsen i Formupleje og fortsætter:

»Meget afhænger af Sydeuropa og af rentemødet i Den Europæiske Centralbank torsdag.«

Otto Fridrichsen forudser, at der ikke ændres ved en europæiske rente, og at interessen derfor samler sig om det efterfølgende pressemøde og centralbankchefen Mario Draghis udtalelser om specielt anvendelsen af redningsprogrammet OMT, Outright Monetary Transactions, som en hjælpende hånd til de trængte sydeuropæiske økonomier.

I bunden af indekset ligger Chr. Hansen, der falder med 0,8 pct. til 189,50 kr. Onsdag efter offentliggørelsen af et skuffende kvartalsregnskab, som ingredienskoncernen oven i købet havde krydret med en nedjustering, var det handlerne, der straffede aktien med et kursfald på 4,8 pct. Torsdag er det analytikernes tur til at svinge sablen med reducerede kursmål - f.eks. fra 210 kr.til 205 kr. hos Jyske Bank og fra 245 kr. til 225 kr. hos franske Société Générale.

En ven i nøden synes Chr. Hansen at have i norske DNB Markets, der finder tiden - og kursudviklingen - moden til at hæve anbefalingen af aktien fra "hold" til "køb".

I toppen af indekset ligger blandt andre det volatile trekløver Vestas, Pandora og FLSmidth, der ofte ses som de aktier, der reagerer kraftigst på de generelle strømninger, hvad enten de peger op eller ned.

For specielt FLSmidth bemærker Otto Friedrichsen, at aktien har haft et hårdt år og specielt et par svære måneder frem til nu.

»De store mineselskaber har meldt om lavere investeringer eller projekter på pause, og situationen i Kina skaber usikkerhed. Samtidigt så vi ved det seneste regnskab, at lønsomheden er under pres, og vi ser, at aktien går op og ned frem til regnskabet for andet kvartal, hvor den nye administrerende direktør, Thomas Schulz, skal vise, om det stadig er tilfældet. Men i dag ser vi en positiv stemning i markedet, og det stiger aktien på,« mener Otto Friedrichsen.

Også Pandora er i fokus på grund af faldende råvarepriser og frem mod regnskabet, hvor det ifølge kapitalforvalteren skal vise sig, om selskabet har nydt godt af faldende "inputpriser".

»Og i dag nyder aktien godt af lidt "risk-on" i markedet,« noterer han.

Vestas-aktien stiger 2,3 pct. til 83,20 kr., Pandora stiger 2,2 pct. til 205,30 kr., og FLSmidth stiger 1,3 pct. til 252,80 kr.

Genmab har torsdag meddelt, at samarbejdspartneren GSK indleder et fase 3-studie med Ofatumumab til behandling af den sjældne hudsygdom pemfigus vulgaris. Genmab stiger 1,3 pct. til 178,60 kr.

Imens ligger nynoterede Matas og dunker mod introduktionskursen på 115 for anden dag i træk. Ifølge Otto Friedrichesen tyder alt på, at Morgan Stanley har spændt et sikkerhedsnet under aktien på det niveau. Så længe det varer.