Aktier: Spotten er rettet mod Vestas efter skatteaftale i USA

Med Vestas som joker ventes det danske aktiemarked at gøre en god figur mandag, hvor stemningen på finansmarkederne er høj ved udsigten til en amerikansk skattereform.

Med Vestas som joker ventes det danske aktiemarked at gøre en god figur mandag, hvor stemningen på finansmarkederne er høj ved udsigten til en amerikansk skattereform. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

Republikanerne ser ud at være nået til enighed om en reform, som vil kunne blive vedtaget i løbet af ugen, og det har fredag sendt de amerikanske indeks i rekord.

Stigningerne fortsætter også mandag morgen i Asien, hvor især Japan springer til vejrs efter stærke eksporttal for november.

»De europæiske aktier ventes at åbne i plus efter de positive markeder i Fjernøsten i nat, hjulpet af blandt andet bedre end ventede handelstal fra Japan,« konstaterer chefstrateg i Nordea Philip Jagd.

C25-indekset synes dermed at kunne debutere som toneangivende indeks - en rolle det overtager fra C20 Cap - med en stigning. Fredag faldt C25-indekset med 0,9 pct. til 1122,52.

LUPPEN RETTET MOD VESTAS

Herhjemme er Vestas i fokus. Skattereformen, som politikerne i USA nu ser ud til at være blevet enige om, er rigtig godt nyt for den danske vindmølleproducent sammenlignet med de forslag, der lå på bordet fra henholdsvis Senatet og Repræsentanternes Hus, der begge truede med at afspore vindindustrien.

Det vurderer aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank, som alligevel ser reformen skabe forringelser, der kan få en "mærkbar effekt på vindindustrien i USA".

Han henviser her til indførelsen af Beat-skatten, som kan sende rystelser igennem vindindustrien, selv om lovteksten er justeret i forhold til Senatets oprindelige udspil og nu delvist friholder skatte- og investeringsrabatter relateret til vedvarende energi.

Såledeles er investorer i vedvarende energiprojekter sikret 80 pct. af deres skatterabatter frem til 2025.

Ikke desto mindre er der fortsat tale om en forringelse, men det er ifølge aktieanalysechefen endnu for tidligt at spå om, hvorvidt det sænker aktivitetsniveauet med 10 pct. eller 25 pct. i forhold til udsigterne med de hidtidige regler.

»Effekterne kan blive synlige allerede i ordreindgangen i 2018-2019 og vi lytter med stor interesse på kommentarerne fra industrien i de næste uger,« skriver Jacob Pedersen i en kommentar.

Fredag faldt Vestas med 1,3 pct. til 419 kr., men investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen ser mulighed for en stigning på baggrund af skatteaftalen på omkring 5 pct.

»Hvis den amerikanske skattereform bliver som det aktuelt ser ud, er der god grund til på kort sigt at holde fast i sine Vestas-aktier,« skriver Per Hansen i en kommentar.

DANSKE og NORDEA JUSTERET

Royal Bank of Canada har haft flere banker under luppen, og det har mandag kastet kursmålsændringer af sig for både Nordea og Danske Bank. Banken ser nu et kursmål for Nordea-aktien på 93,17 kr. i dansk regning (125 svenske kr.) mod tidligere 86 kr., mens Danske Bank-aktien løftes til 270 kr. fra 260 kr.

For begge banker gentages »outperform«-anbefalingen.

Aktien i Danske Bank faldt fredag 1 pct. til 239,20 kr., og Nordea faldt 0,9 pct. til 74,50 kr.

Novozymes har endnu ikke fundet en ny finansdirektør efter fyringen af Benny Loft. Ifølge Berlingske Business har topchef Peder Holk Nielsen tidligere fortalt, at han ville blive meget skuffet, hvis det ikke skete inden jul, men det når ikke at ske. Fredag faldt Novozymes med 0,5 pct. til 344,30 kr.

GN, der faldt 2,4 pct. til 195,30 kr., kan også blive genstand for lidt opmærksomhed mandag, efter at aktien endte i bunden af C20-indekset fredag. Franske Exane øgede sin shortposition i selskabet, og udlandet var storsælger af aktien.

Nilfisk kan igen få opmærksomhed i forbindelse med den fusion med konkurrenten Tennant, som en amerikanske storaktionær foreslog i sidste uge.

Børsen skriver, at bestyrelsesformand, Jens Due Olsen, er åben for fusion. Tennant tøver, men en skuffende udvikling presser Tennants topchef, Chris Killingstad, skriver avisen.

Nilfisk er steget næsten 15 pct., siden fusionen kom på tale midt i sidste uge. Fredag sluttede aktien 1,9 pct. højere i 341,40 kr. Også Tennant steg fredag med næsten 5 pct. og er samlet steget lige over 9 pct.

Der kommer mandag regnskab fra Brd. Klee.

/ritzau/FINANS