Aktier: Spekulationer sender Mærsk i teten

Spekulationer om udfaldet af A.P. Møller-Mærsks strategiske gennemgang sender fredag middag aktierne i det lyseblå konglomerat i spidsen for C20 Cap-feltet.

Arkivfoto: Maersk Line. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Det sker på en fredag, hvor minusserne er i overtal. Blandt andre fortsætter Genmab lavere, efter at topledelsen torsdag solgte aktier for et trecifret millionbeløb.

C20 Cap-indekset ligger ved 11.40-tiden 0,1 pct. lavere i 1017,23, selv om A- og B-aktien i Mærsk cruiser henholdsvis 3,4 pct. og 2,9 pct. frem til kurserne 9215 og 9620 kr.

Berlingske Business mener fredag at vide, at Mærsks strategiske gennemgang meget vel kan ende med, at konglomeratet splittes op i to selvstændige dele - en transport- og en energivirksomhed. Avisen har sine oplysninger fra anonyme kilder, mens Mærsk afviser at kommentere udfaldet af den strategiske gennemgang.

- Strukturen af gruppen er en af mange muligheder, der evalueres, men det er vigtigt at pointere, at det er en af mange, da struktur alene ikke vil sikre vækst. Status på fremdriften af arbejdet vil blive givet inden udgangen af tredje kvartal, lyder det i et e-mailsvar fra Esplanaden til Ritzau Finans.

Det er dog formentlig avisartiklen, der har sat skub i Mærsk-aktierne, mener senioraktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank, der ikke mener, at konstellationen, som foreslås i Berlingske, ligger lige til højrebenet.

- Men det må være forklaringen på, at aktien stiger over 2 pct. i et ellers negativt marked, siger Martin Munk.

Genmab dykker

I bunden af C20 Cap-indekset falder Genmab. Selskabets topledelse solgte torsdag aktier for næsten 166 mio. kr. Heraf stod administrerende direktør Jan van de Winkel alene for et aktiesalg til en værdi 109 mio. kr. Aktien i Genmab falder fredag med 1,7 pct. til 1074 kr. efter et minus på 1,9 pct. torsdag.

Også Lundbeck halter lidt efter det generelle marked med et fald på 1,5 pct. til 264,30 kr. Medicinalselskabet, der kommer med regnskab onsdag i næste uge, lukkede mandag i det højeste niveau siden 2001 - 278,50 kr. Siden er Lundbeck dog dykket lige over 5 pct.

- Vi er tæt på regnskabet, og der kan være lidt fokus på det. Jeg har i hvert fald ikke set noget, der kan berettige faldet, siger Martin Munk.

Vestas er gået død

Midt i eliteindekset ligger Vestas-aktien 0,8 pct. lavere 531,50 kr. og ser ud til at være løbet tør for kræfter efter en ellers ganske positiv start omkring 544 kr.

Torsdagens opjustering fra Vestas har ført til en lang række løftede kursmål fra analytikerkorpset.

ABG Sundal Collier har løftet sit kursmål til 630 kr. fra 520 kr. og fastholdt anbefalingen "køb", mens Barclays har løftet sit kursmål til 590 kr. fra 550 kr. og fastholdt anbefalingen "overvægt".

Hos Kepler Cheuvreux er kursmålet skruet op til 592 kr. fra 517 kr., og anbefalingen her er ligeledes stadig "køb", mens franske Société Générale har lagt 100 kr. til sit kursmål, der nu hedder 570 kr., og gentaget anbefalingen "hold".

Endelig har Nordea løftet sit kursmål for Vestas med en halvtredser til 600 kr. og gentaget "køb".

DFDS for Fuld kraft

DFDS får også en del opmærksomhed fra analytikerne efter torsdagens flotte regnskab, der var ledsaget af en opjustering af forventningerne. Carnegie, Handelsbanken, Nordea og Danske Bank har alle løftet deres kursmål for aktien. Højest går Nordea, der spejder efter kurs 390 kr.

DFDS-aktien stiger yderligere 6,2 pct. fredag til 354 kr. efter en stigning på 6 pct. torsdag. Dermed får aktionærerne både i pose og i sæk. Fremgangen sker således på trods af, at rederiaktien fra og med fredag ikke længere handler inklusive retten til et interimudbytte på 3 kr.

Ambu opjusterer

Fra regnskabsfronten har der fredag været nyt fra Ambu, der havde et stærkt kvartal og løfter forventningerne til hele 2016, herunder til de frie pengestrømme. De ventes nu at lande på cirka 275 mio. kr. mod tidligere ventet 150-175 mio. kr. Blandt andet derfor sættes der gang i et aktietilbagekøbsprogram på 78 mio. kr.

Ambu-aktien stiger med 4,6 pct. til 307,50 kr. efter torsdagens plus på 3,5 pct.