Aktier: Spanske banker lagde sig i toppen af Europa

Læs mere
Fold sammen

. Det toneangivende spanske aktieindeks, IBEX, genfandt torsdag noget af sin styrke, efter søndagens catalanske afstemning om løsrivelse fra Spanien gav anledning til tre dage med fald.

Onsdag bundede indekset i 9949, men torsdag steg det 2,5 pct. og passerede dermed indeksværdien 10.000 i opadgående retning.

Især de to catalanske banker Banco de Sabadell og Caixabank bidrog til fremgang med stigninger på henholdsvis 5,9 pct. og 5,2 pct., som berettigede til de øverste pladser i det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks. De to banker overvejer ifølge Reuters at flytte deres hovedsæder ud af Catalonien.

Men også infrastrukturselskabet Ferrovial repræsenterede de spanske farver på solsiden i Stoxx 600-indekset med et plus på 4,0 pct.

Under de sydlandske himmelstrøg sås også fremgang til den franske energiproducent og -leverandøren Electricite de France, der steg 3,3 pct., efter at finanshuset Jefferies havde løftet sit kursmål til 15 euro fra 11 euro og følgelig hævet anbefalingen til "køb" fra "sælg".

Torsdag bekræftede topchefen Johan Molin i det svenske industriselskab Assa Abloy, at han overvejer at forlade selskabet næste år. Aktien i selskabet, der blandt andet producerer portautomatik, faldt 5,0 pct. og placerede sig dermed i bunden af Stoxx 600-indekset.

Heller ikke elpærekoncernen Osram have en en heldig dag på den tyske børs, efter at Siemens havde gennemført salget af sine 17 pct. af aktierne i selskabet for 65 euro per aktie. Aktien faldt 4,7 pct. til 63,92 euro

På de helt store markeder var udviklingen blandet med et plus til FTSE 100-indekset i London på 0,5 pct. og en stigning på 0,3 pct. til CAC 40-indekset i Paris, mens det tyske DAX-indeks faldt 0,1 pct.

Det samlede Stoxx 600-indeks steg 0,1 pct.

/ritzau/FINANS