Aktier: Spanske aktier trukket ned af sparemodstand

Det spanske aktiemarked blev det sorte får i mandagens europæiske aktiehandel, der ellers blev afviklet i en generelt positiv stemning.

Læs mere
Fold sammen

 

Bare ikke i Spanien, hvor det toneangivende indeks, IBEX 35, mistede 0,9 pct. i værdi, efter at det venstreorienterede parti Podemos, inspireret af Syrizas valgsejr i Grækenland, har lovet en rekonstruktion af landets gældssituation, hvis partiet kan omsætte sin føring i opinionsmålingerne til egentlig parlamentarisk fremgang.

Den slag løfter skaber usikkerhed i markedet.

- Grækenland vil være et fortsat problem, som vil bekymre markedet, indtil der er fundet en løsning. Og forstærkede bekymringer vil blive resultatet, hvis antinedskærings-partierne vinder stemmer i større økonomier som Spanien og Italien, siger Andrea Williams hos Royal London Asset Management til Bloomberg News.

Den negative spanske udvikling smittede af i Italien, hvor FTSE MIB faldt 0,1 pct.

Til gengæld var der indeksstigninger på 0,4-1,3 pct. i London, Paris og Frankfurt, og samlet krøb det europæiske marked udtrykt ved det brede fælleseuropæiske Stoxx 600 indeks små 0,1 pct. højere.

Plussiden af Stoxx-indekset domineredes af de to græske banker Eurobank Ergasias og National Bank of Greece med stigninger på henholdsvis 14,6 pct. og 9,3 pct. Men også de britiske olierelaterede aktier var med på den positive bølge inspireret af pænt stigende oliepriser. Tullow steg 9,3 pct., Subsea steg 8,7 pct. og britiske Premier Oil steg 8,5 pct.

Olieprisudviklingen havde også negative konsekvenser.

På Stoxx-indeksets skyggeside trak flyselskaberne Ryanair og EasyJet mest ned med kursfald på henholdsvis 6,2 pct. og 6,4 pct.

Ryanair har erkendt, at indtjeningsvæksten vil være moderat næste år på grund af selskabets brændstof-hedging.

Og tilsvarende faldt kurserne på luftfartskollegerne tyske Lufthansa og fransk-hollandske Air France-KLM med henholdsvis 3,3 pct. og 3,2 pct.

/ritzau/FINANS

 

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk