Aktier: Spændende uge på C20 ventes at starte med fald

Det danske aktiemarked skal mandag forsøge at følge op på den gode start på 2015, som det fik fredag med en stigning i C20 Cap-indekset på 1,1 pct. til 813,92. Tendenserne fra udlandet mandag tyder dog på fald fra starten af årets første hele handelsuge.

 

I Tokyo faldt Nikkei 225-indekset mandag 0,4 pct. og futures på det tyske marked indikerer en negativ åbning i Frankfurt ligeledes i størrelsesordenen 0,4 pct. Endvidere tyder det på beskedne fald på 0,1-0,2 pct., når de amerikanske børser starter den nye uge i eftermiddag dansk tid.

- Markederne er steget meget, og jeg tror bare, at nogle vælger at tage gevinsterne hjem oven på de seneste stigninger. Når man samtidig lægger lidt ekstra Grækenland-usikkerhed oveni, så forstærker det bare den tendens, og så fik vi ikke også nogle nøgletal fra USA i fredags, som ikke var så gode som forventet. Den cocktail tror jeg gør, at man sender aktierne lidt ned, siger senioraktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea til Ritzau Finans.

Prisen på en tønde Brent-olie til levering i februar er mandag faldet yderligere 1,6 pct. til 55,5 dollar, hvilket kan bringe fokus på et selskab som A.P. Møller-Mærsk på grund af selskabets olieinteresser.

Mærsk-aktierne har de sidste par uger dog koblet sig lidt af olieprisens udvikling. Mærsk B har siden midten af december rettet sig fra 11.120 kr. til 12.520 kr. fredag, hvor aktien steg 1,2 pct. - trods et fald i olieprisen.

Vestas var fredag den store nytårsraket med en stigning på 6,2 pct. til 240,6 kr. Det var efter en stærk årsafslutning med fire nye ordrer, herunder nogle store aftaler i USA, hvilket skaber bedre sikkerhed for, hvordan selskabet vil klare sig ind i 2016.

Novo Nordisk kan få opmærksomhed som følge af løftede kursmål hos to store finanshuse. JPMorrgan har hævet sit kursmål for aktien til 315 kr. fra tidligere 280 kr., mens den positive anbefaling "overvægt" fastholdes.

Også Sanford C. Bernstein lægger en smule til sit kursmål for det danske medicinalselskab. Det nye kursmål hedder her 285 kr. mod tidligere 275 kr., mens anbefalingen fastholdes på "market perform".

Novo Nordisk-aktien sluttede 2015's første handelsdag med en stigning på 1,2 pct. til 263,40 kr.

Lundbeck, der fredag steg 2,6 pct. til 126 kr., får til gengæld et mindre hak i kursmålet af JPMorgan, så det nu lyder på 134 kr. fra tidligere 138 kr.

Carlsberg kan blive påvirket af, at Bernstein har reduceret kursmålet for aktien til 710 kr. fra tidligere 740 kr. Kursålet er dog langt over det aktuelle kursniveau, og anbefalingen er da også "outperform". Fredag faldt aktien 0,4 pct. til 476,8 kr.

- Vi går en rigtigt spændende uge i møde. Den kommer til at stå lidt i inflationens tegn. Vi får allerede mandag inflationstal fra Tyskland, og onsdag kommer det samlede tal for eurozonen, hvilket kan sætte yderligere pres på Den Europæiske Centralbank (ECB) for at gennemføre kvantitative lempelser, siger Jesper Bamberger.

Onsdag kommer endvidere referatet fra det seneste rentemøde i Federal Reserve, og fredag offentliggøres den månedlige beskæftigelsesrapport fra USA.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Thestrup Andersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk