Aktier: S&P tynget af ringe regnskaber mens Dow satte rekord

Foto: Iris. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De amerikanske aktier målt på S&P 500 gav sig igen fredag efter negative reaktioner på regnskaber fra højprofilvirksomheder som Amazon, Exxon og Starbucks, mens nye meldinger fra sundhedsmyndighederne bankede tobaksaktierne i bund.

Til gengæld satte Dow Jones igen rekord trukket op af blandt andet et solidt regnskab fra Chevron.

S&P 500-indekset sluttede fredag med et fald på godt 0,1 til 2472,10. Det tunge Dow Jones-indeks lukkede modsat med et plus på knap 0,2 pct. til rekorden 21.930,31, alt imens gassen fortsat sivede ud af Nasdaq-ballonen, idet indekset sluttede med et tab på 0,1 pct. i 6374,68.

»Vi har haft en god regnskabsperiode. Vi har set temmelig gode økonomiske resultater. Men jeg tror, at der er en tendens til, at efter en lang række gevinster, begynder investorerne at kigge efter problemerne i selv de gode data. Og jeg fornemmer, at det er, hvad der foregår på markedet lige nu«, siger investeringschef Bruce McCain fra Key Private Bank i Cleveland til Reuters.

Dagens vigtige makro-data fik heller ikke armene specielt meget i vejret.

Den amerikanske økonomi målt på bruttonationalproduktet, BNP, voksede med 2,6 pct. i andet kvartal af 2017 i forhold til første kvartal. Vækstbilledet var en anelse svagere end ventet, idet konsensus var en vækstrate på 2,7 pct.

Privatforbruget voksede som ventet 2,8 pct., mens PCE-prisindekset øgede 1,0, pct., og PCE-kerne-prisindekset voksede 0,9 pct. Der var forudset henholdsvis 1,3 pct. og 0,7 pct.

Mandag morgen breder den manglende investeringslyst sig, idet de amerikanske futures ligger med fald på godt 0,1 pct.

GIGANTERNE FØRTE AN I KURSFALD

Skuffende regnskaber fra de store detailhandelskoncerner gjorde de to forbruger-grupper i S&P til bundskrabere med fald på henholdsvis 0,7 pct. og 0,9 pct.

Årsagen kunne findes i blandt andet svage regnskaber fra Amazon og Starbucks, der begge leverede gedigne skuffelser sent torsdag, samt i tobaksproducenterne, der fik klø, efter at US Food and Drug Administration oplyste, at en reduktion af nikotinindholdet i cigaretter er på vej i lovgivningen.

E-handelskoncernen Amazon skuffede indtjeningsmæssigt markant, og investorerne blev ikke formildet af, at det var store investeringer, der lå bag de dårlige tal. Aktien faldt 2,6 pct.

Kaffekæden Starbucks kunne med hiv og sving leve op til resultatforventningerne, men faldende salg og en opgivelse af te-butikkerne var ikke den menu, som investorerne havde ønsket. Starbucks droppede 9,2 pct.

Altria, der producerer Marlboro, var største negative vægt i S&P 500 efter et drop på 9,5 pct., mens British American Tobacco fulgte trop med et dyk på 7,0 pct.

De olierelaterede selskaber havde generelt en god dag grundet stigende oliepriser og gode regnskaber, der gav gevinster i Baker Hughes og Chevron på 2,6 pct. og 1,9 pct.

Exxon Mobil var energisegmentets sorte får efter dårligere end ventede resultater for andet kvartal. Aktien faldt 1,5 pct.

Medicinalselskabet Merck fremlagte kvartalstal, og det takseredes til en stigning på 0,2 pct.

Sundhedssektoren var dagens bedst præsterende med et plus på 0,5 pct.