Aktier: Sort dag for Bavarian Nordic og bred nedtur i C20

Læs mere
Fold sammen

Milliarder fossede fredag ud af børsværdien af Bavarian Nordic, efter at selskabet skuffende måtte meddele, at selskabets fase 3-forsøg med medicinen Prostvac til patienter med prostatakræft var floppet.

Fra åbningen blev aktien decimeret til kurs 187 kr., efter at den dagen før var lukket i rekordkursen 443,50 kr., men nedturen blev i løbet af dagen dog begrænset til 227,50 kr. svarende til et kursfald på 48,1 pct. - eller en reduktion af selskabets samlede markedsværdi på næsten 7 mia. kr.

- Bavarian Nordic fylder stort set alt i markedet. Reaktionen er ganske naturlig. Prostvac har fejlet fase 3, og de data, vi fik ud torsdag aften, var faktisk tæt på "worst case"-scenariet.

- Så den værdi, man havde inde i sine modeller på Prostvac, skal selvfølgelig prises ud, og du ser også, at alle analytikere er ude at sænke deres kursmål markant på Bavarian, siger chefhandler Mads Zink fra Danske Bank til Ritzau Finans.

Blandt andre sænkede Danske Bank kursmålet for Bavarians aktie til 290 kr. fra tidligere 455 kr. og anbefalingen til "sælg" fra "hold".

MÆRSK OG VESTAS TYNGEDE ELITEINDEKS

Blandt eliteaktierne var der fald i 19 af de 20 aktier i C20 Cap, som endte dagen 1,6 pct. lavere i 1153,25.

Mærsk A klarede sig dårligst med et fald på 3,6 pct. til 11.350 kr. Det er det laveste niveau i fire måneder for aktien, der de seneste uger har været presset af et fald i fragtraterne. Spotraterne på containerfragt holdt sig i denne uge tæt på det laveste niveau siden marts.

- De svage rater her over de seneste uger har givet lidt nervøsitet til Mærsk. Det undrer mig en lille smule, at Mærsk sætter sig så meget på det, for så dårlige er tallene heller ikke, siger Mads Zink.

Vestas havde også en svær dag med et fald på 3,0 pct. til 543,50 kr. Konsulentfirmaet Make Consulting vurderer, at næste konsolideringsbølge kan være på vej i vindmølleindustrien.

Det skyldes blandt andet, at indførelsen af auktionsbaserede markedsordninger har lagt et ekstra pres på priserne - og mere prispres kan være i vente.

- Det er en udvikling, man godt kunne forestille sig vil accelerere de kommende år. Det vil nødvendigvis medføre, at der er nogle spillere i industrien, som er for små og enten trækker sig ud eller bliver opkøbt, siger partner Steen Broust fra Make Consulting til Ritzau Finans.

Carlsberg blev også presset ned og faldt 1,8 pct. til 711,50 kr., efter at Danske Bank sænkede anbefalingen af bryggerikoncernens aktie til "hold" fra tidligere "køb".

TK Development leverede halvårsregnskab og faldt 2,6 pct. til 9,50 kr. Her blev de nyligt nedjusterede forventninger til hele året fastholdt.

/ritzau/FINANS