Aktier: Som ventet - torsdagens fald fortsætter i USA

De amerikanske aktiemarked åbnede med beskedne fald som ventet.

S&P 500-indekset faldt ved åbningen med 0,2 pct. De tunge aktier i Dow Jones droppede 0,3 pct., mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset faldt 0,1 pct.

OLIEPRIS RAMMER SELSKABER


Den i øjeblikket lave oliepris har sat sine tydelige spor i regnskabet fra den amerikanske oliegigant Exxonmobil og kollegaen Chevron. ExxonMobil kom ud af første kvartal med det mindste overskud i et kvartal siden 1999.


Exxonmobil havde i første kvartal et overskud på 1,81 mia. dollar - 0,43 dollar per aktie - hvilket var et fald fra 4,94 mia. dollar i samme periode året før.


Trods den markante tilbagegang var resultaterne dog bedre end forventet, da aktieanalytikere adspurgt af Bloomberg News havde regnet med et overskud på 0,29 dollar per aktie.

Den amerikanske WTI-olie kostede i første kvartal sidste år over 60 dollar tønden, mens den i første kvartal i år har ligget mellem 30-40 dollar, hvor et overudbud på markedet har været med til at presse prisen ned.


Exxonmobil-aktien stiger dog 1,9 pct. og ser dermed ud til gå en positiv fredag i møde på det amerikanske aktiemarked.

Chevron fortsatte den dårlige stime af amerikanske regnskaber for selskaber i den branche.


Tabet for fjerde kvartal, der var det første tab i et regnskab siden 2002, fortsatte i første kvartal. I de første tre måneder af 2016 fik Chevron et tab per aktie på 0,39 dollar mod forventede 0,18 dollar per aktie, viser et estimat indsamlet af Bloomberg. Per aktie gav første kvartal 2015 et overskud på 1,37 dollar.


Chevron-aktien falder 0,8 pct.

AMAZON BANKER OP


Amazon stiger 10,2 pct.

Den amerikanske e-handelsgigant blæste analytikerne omkuld med et brag af et regnskab for første kvartal i 2016 efter børstid torsdag. Markedets bekymringer om, hvorvidt virksomheden formår at profitere på koncernens store investeringer i blandt andet hurtigere levering og samtidig fastholde en stabil fortjeneste, blev sendt til tælling efter et overskud på 1,07 dollar per aktie i årets første tre måneder.


Analytikerne havde ventet et overskud på 0,57 dollar per aktie, ifølge en undersøgelse foretaget af Bloomberg News.

Omsætningen løb op i 29,1 mia. dollar, hvor der var ventet en omsætning på 28 mia. dollar.

Det overraskende stærke regnskab gav anledning til en stigning i aktiekursen på ikke mindre end 12,6 pct. i eftermarkedet.