Aktier: Som ventet i fin nytårsform

Næstsidste handelsdag på den danske børs giver som ventet en positiv åbning. Øverst i eliteindekset ligger aktier som Chr. Hansen og Novozymes. Det er dog ikke noget selskabsspecifikt at hænge tirsdagens bevægelser op på.

Læs mere
Fold sammen

Den danske C20 Cap-indeks åbner med en stigning på 0,6 pct. i indeks 1031,13 efter et kvarters handel. Ved slutningen af sidste år lå indekset i mere beskedne 805,26.

Baggrunden for stigningerne i det relativt tynde aktiemarked ligger i en kombination af en bedring på de amerikanske børser mandag aften efter dansk lukketid, tilsat stigende asiatiske aktiemarkeder tirsdag morgen og stigende europæiske aktiemarkeder. Olieprisen er efter et pænt fald mandag relativt stabil, men dog fortsat lav.

Det sender Mærsk-aktierne i bunden af C20 med et fald på 0,2 pct. til 8880 kr. Dermed fastholdes et aktiekursniveau i koncernen, der ikke er set lavere siden efteråret 2013. Futures på den europæiske referenceolie, Brent, faldt mere end 3 pct. mandag, men tirsdag ligger prisen 0,3 pct. højere i 36,74 dollar. Før jul var prisen nede under 36 dollar for futureskontrakten.

Det kraftige olieprisfald mandag skyldtes ifølge Jyske Bank primært udtalelser om, at Iran hurtigt ønsker at hæve olieeksporten til samme niveau som før sanktionerne blev indført. Det vurderes, at Iran på mindre end én uge kan hæve eksporten med 500.000 tønder olie samt yderligere 500.000 over en periode på cirka 6 måneder.

Carlsberg stiger 0,5 pct. til 613,50 kr. Ifølge vietnamesiske medier har Carlsberg droppet planerne om at øge sin andel i Habeco i Vietnam med 13 pct. til lige over 30 pct. Det rapporterer Thanh Nien News og citerer lokale medier for meldingen. Carlsberg har været aktionær i Habeco siden 2008 og har angiveligt ført samtaler om at øge sin andel fra 17,23 pct. til 30,23 pct., men forhandlingerne er nu faldet til jorden ifølge websitet Bao Dau Tu.

Carlsberg nægter over for Ritzau Finans at kommentere historien og kan dermed hverken be- eller afkræfte historien. Fra selskabets pressemand Kasper Elbjørn lyder det:

- Vi har fortsat et godt forhold til Habeco, men kommenterer aldrig rygter.

Det er småt med ventede selskabsnyheder i de jule/nytårstynde sidste handelsdage af 2015, men der er - som altid - lidt ordrerelateret fokus på aktier som Vestas.

Vestas stiger 1,1 pct. til 481,30 kr. efter et fald mandag på 0,6 pct. til 476,20 kr. Der bliver holdt et vågent øje med Vestas, da dagene op til nytår næsten traditionelt er forbundet med nye ordrer.

William Demant faldt mandag mest i det danske eliteindeks, uden at der var bagvedliggende nyheder til at forklare faldet. WDH lukkede med et fald på 1,9 pct. i 643,50 kr., men tirsdag er aktien placeret i top med en stigning på over 1 pct. til 650 kr.

Den eneste nyhed om selskabet mandag var, at selskabet tager den franske høreapparatforhandler Audika af Euronext-børsen i Paris, efter at William Demant Holding har øget sin ejerandel til 96,03 pct.

Den danske høreapparatproducent overtog i september 53,9 pct. af aktiekapitalen i Audika og har siden øget sin ejerandel støt til en pris på 17,78 euro per aktie - samme pris som for erhvervelsen af den første klump aktier. De resterende aktionærer i Audika vil blive tvangsindløst.

/ritzau/FINANS

 

Claus Mikkelsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk