Aktier: Solide vækstdata skubbede Nasdaq i rekord

Der blæste positive vinde ind over de amerikanske aktier torsdag. Endnu et sæt solide data godt hjulpet af et højt forbrug viste en højere økonomisk vækst end hidtil antaget i fjerde kvartal i USA. Det gav rekord i det teknologitunge Nasdaq-indeks.

Arkivfoto. Der blæste positive vinde ind over de amerikanske aktier torsdag. Endnu et sæt solide data godt hjulpet af et højt forbrug viste en højere økonomisk vækst end hidtil antaget i fjerde kvartal i USA. Det gav rekord i det teknologitunge Nasdaq-indeks. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID

S&P 500-indekset sluttede med et plus på knap 0,3 pct. til 2368,06. Dow Jones-indekset lukkede med en stigning på godt 0,3 pct. i 20.728,049, mens Nasdaq-papirerne ringede med rekordklokken efter en stigning på knap 0,3 pct. til slutniveauet 5914,34.

Den amerikanske økonomi voksede hastigere end hidtil antaget i fjerde kvartal sidste år.

Væksten i BNP var 2,1 pct. opgjort i annualiserede tal ifølge den tredje og endelige opgørelse. Udviklingen var dermed lidt stærkere end ventet, idet konsensus blandt økonomerne ifølge Bloomberg News var en vækst på 2,0 pct. mod en rapporteret vækst på 1,9 pct. i den forudgående opgørelse.

»BNP-dataene er dybest set en bekræftelse på, at når alt kommer til alt, kan Washington sige og gøre, hvad de vil, men økonomien stormer fremad. Og det er ikke bare den amerikanske økonomi, for vi ser absolut en forbedring i hele verden,« siger markedsstrateg Karyn Cavanaugh fra Voya Investment Management i New York til Reuters.

Fredag morgen er investorerne lidt mere tilbageholdende i Asien. De amerikanske futures handles samtidig med tab på godt 0,1 pct.

FINANSSEKTOREN DAGENS TOPSCORER

Dagens mest positive undergruppe i S&P 500-indekset var den foregående dags bundskraber - finansaktierne.

De amerikanske renter steg i kølvandet af de stærke BNP-data, og bankerne fulgte straks op med stigninger i blandt andet Bank of America og Citigroup i størrelsesordenen 2 pct.

Kun tre af segmentets 65 finanshuse lukkede i negativt territorium, mens indekset som helhed steg 1,2 pct.

Industri og energi var også efterspurgte med stigninger på lige over og lige under 0,5 pct.

Højere oliepriser og en 8,8 pct.s gevinst - dagens højeste procentvise stigning i S&P 500 - i ConocoPhillips efter frasalg af nogle af selskabets olie- og gas-aktiver, lå bag den solide udvikling.

Ringest gik det de defensive papirer i forsyningssektoren og dagligvarebranchen med fald på henholdsvis 0,7 pct. og 0,3 pct.

Blandt enkeltaktierne blev den canadiske sportstøj-virksomhed Lululemon Athletica skyet som pesten. Stærkt skuffende forventninger gav allerede læsterlige klø i eftermarkedet onsdag, og torsdag blev der fulgt op med et styrtdyk på over 23 pct.

Investorerne kan fredag se frem mod dagens vigtige data for indkomst og forbrug samt PCE-deflatoren, der er den amerikanske centralbanks vigtigste inflationsindikator.

Og forude ligger også den kommende regnskabssæson for første kvartal, som skal retfærdiggøre den høje værdisætning i aktiemarkedet. S&P 500 handles til omkring 18 gange indtjeningsestimaterne for de næste 12 måneder. Det er 20 pct. over det langsigtede gennemsnit på 15 gange indtjeningen.

Ifølge Thomson Reuters estimeres førstekvartals indtjening for S&P 500-virksomhederne at være steget lige godt 10 pct.