Aktier: Solide stigninger og øget optimisme

De amerikanske aktier lukkede med solide stigninger fredag, hvor en stærk jobskabelse i arbejdsmarkedsrapporten for november bekræftede den øgede optimisme omkring de økonomiske udsigter for 2018.


Alligevel var der dog enkelte torne i arbejdsmarkedsbuketten, idet lønningerne fortsat lod en del tilbage at ønske.


Det brede S&P 500-indeks lukkede fredag med en stigning på 0,6 pct. til rekorden 2651,50. Dermed sikredes en stigning i det brede indeks på 0,4 pct. over hele ugen.

Dow Jones-indekset sluttede med en gevinst på 0,5 pct. til 24.329,16, hvilket ligeledes er rekord, mens Nasdaq-indekset endte med dagens mindste indeksstigning på 0,4 pct. til 6840,08.

Ugens afkast blev på 0,4 pct. for Dow Jones, mens Nasdaq har givet en negativ forrentning på 0,1 pct. efter det store udsalg blandt teknologiaktierne i starten af ugen.


Mandag morgen ligger de amerikanske indeksfutures med stigninger på 0,1-0,2 pct.


Fredagens vigtige arbejdsmarkedsrapport viste, at beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 228.000 personer i november, hvor økonomerne havde forudset en stigning på 195.000 personer.

Jobskabelsen i oktober blevet dog nedrevideret til en stigning på 244.000 personer mod den første opgørelses 261.000.

Arbejdsløsheden var som ventet uændret 4,1 pct., men lønningerne steg med beskedne 0,2 pct. i forhold til måneden før, hvor de ifølge reviderede tal faldt med 0,1 pct.


Økonomerne havde ventet en stigning på 0,3 pct.

- Det er svært at finde ret meget at sætte en finger på. Jeg tror, at hvis man skal pege på et problem, så er det, at lønvæksten ikke er så høj, som vi gerne ville have det. Men samlet set er det en solid rapport, siger markedschef JJ Kinahan fra TD Ameritrade i Chicago til Reuters.

Jobdataene cementerede forventninger til, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, hæver renten på det pengepolitiske møde tirsdag og onsdag.


Sandsynligheden for en stigning på 0,25 pct.point ligger på 96 pct., mens de sidste 4 pct. afspejler en stigning på 0,5 pct.point, ifølge data fra Thomson Reuters.

- Fokus er flyttet til, hvad Federal Reserve gør i næste uge, siger chefstrateg Rob Stein fra Astor Investment Management i Chicago til Reuters.


NÆSTEN ALLE UNDERGRUPPER ENDTE POSITIVT

Der var stigninger i 10 af de 11 undergrupper i S&P 500-indekset. Kun råvarer lukkede med minus, men faldet var så lille, at det var svært at få øje på.


Topscorer blev til gengæld telesektoren med et plus på 1,5 pct. efterfulgt af sundhedssektoren, der øgede 1,1 pct.

Microsoft var med en stigning på 2,0 pct. den største positive enkeltfaktor i S&P 500.


Blandt enkeltaktierne øgede Alexion Pharmaceuticals 7,2 pct., efter at det kom frem, at hedgefonden Elliott Management efterlyste skridt til at øge aktiekursen blandt andet ved at undersøge et salg af selskabet.

Modsat var der kurshug til våbenfabrikanten Smith & Wesson, der fremlagde en skuffende indtjeningsprognose. Aktien faldt efterfølgende 9,5 pct., hvilket smittede af på kollegaen Sturm Ruger, der dykkede 8,0 pct.

/ritzau/FINANS