Aktier: Solide amerikanske stigninger efter Fed-referat

De amerikanske aktiemarkeder sluttede med solide stigninger onsdag.

Foto: LUCAS JACKSON

Referatet fra det seneste møde i den amerikanske centralbank viste, at en renteforhøjelse er yderst sandsynlig i december, men at de efterfølgende forhøjelser vil komme i et meget langsomt tempo.

Det sendte investorerne tilbage på markedet, og eftermiddagens handel lukke på toppen, hvor S&P 500-indekset sluttede onsdagens med et plus på 1,6 pct. i 2083,58.

De tunge aktier i Dow Jones stegt 1,4 pct. til 17.737,16, mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset også lukkede med dagens højeste gevinst på 1,8 pct. i 5075,20.

Omsætningen var pæn med 850 mio. aktier på New York Stock Exchange og 1,9 mia. aktier på Nasdaq-børsen.

Referatet fra oktober-mødet viste, at det er sandsynligt, at den ventede renteforhøjelse kommer i december, men samtidig understregedes det, at stigningstakten for de kommende forhøjelser er reduceret.

- Nu er spørgsmålet - hvad det burde have været hele tiden - ikke hvornår, men hvor meget og hvor hurtigt. De har prøvet at kommunikere ikke bare, at Federal Reserve kommer til hæve renten i december, men at "dot plot" (estimaterne over hastigheden i og antal af renterforhøjelser, red.) er sænket, og det er et godt for markedet, siger chefstrateg John Canally fra LPL Financial Corp i Boston til Bloomberg News.

Især finanssektoren fik glæde af udsigterne til højere renter. Det mangeårige nulrenteniveau har givet indtjeningsproblemer i sektoren, men nu synes der endelig at være lys fore enden af tunnellen. JPMorgan steg 2 pct., og Citigroup fik lagt 2,8 pct. oven i aktiekursen.

It-giganten Apple blevet føjet til Goldman Sachs' liste over "overbevisende aktier". It-koncernen kan ifølge Goldman Sachs se frem til store indtægter fra forskellige tjeneste. Apple steg 3,2 pct.

En række opkøb satte aktieoptimismen et gear op. ON Semiconductor købte Faichild Semiconductor med en gevinst til sidstnævntes aktionærer på 8 pct. Og Conagra Foods steg 4 pct. efter informationer om et planlagt salg af et produktmærke, mens jernbaneselskabet Norfolk steg 6 pct. efter et købstilbud fra Canadian Pacific Railway.

Byggemarkedskæden Lowe's leverede regnskab for tredje kvartal. Selskabet fastholdt prognosen for hele året, og aktien lukkede 0,9 pct. højere.

Ikke alt var dog rosenrødt. Citrix Systems dykkede 10 pct., efter at problemer har givet anledning til planer om at skære omkring 1000 arbejdspladser væk, mens dele af virksomheden bliver udskilt.

Staples og Target Corp. blev også sendt ned efter skuffende kvartalsresultater. Den stærke dollar trækker ned og øger samtidig konkurrencen fra udlandet. Target-aktien faldt 4,3 pct., og Staples droppede 2,7 pct.

Chipproducenten Qualcomm bliver beskyldt for at overtræde lokal konkurrencelovgivning i Sydkorea. Det er måden, der udlicenseres på, der har fået Sydkoreas Fair Trade Commissiontil at reagere. Qualcomm faldt 9,4 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger ved sekstiden torsdag morgen med stigninger på knap 0,1 pct.