Aktier: Solid jobrapport fik bugt med pessimismen

Det amerikanske aktiemarked viste sig til sidst fra den positive side på det ny kvartals første handelsdag fredag.

Læs mere
Fold sammen

Indledende kursfald blev noget tøvende vendt af dagens vigtige arbejdsmarkedsrapport, der overraskede positivt på så godt som alle punkter. Også dagens øvrige økonomiske data lå generelt til den positive side.


S&P 500-indekset sluttede fredag med et plus på 0,6 pct. i 2072,78. De tunge aktier i Dow Jones steg ligeledes 0,6 pct. til 17.792,75, mens teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset tog dagens førstepris med en stigning på 0,9 pct. til 4914,54.

- Vi har nu en superblød centralbank og beskæftigelsesdata, der passer ind i den ventede udvikling. Markedet var oprindeligt oversolgt på divergensen af den lempelige tone og de økonomiske data, men nu er investorerne ved at indse, at vi har en kombination af bedre økonomiske data og en centralbank, der er særdeles god ved markedet, siger markedsstrateg Yousef Abbasi fra Jonestrading Institutional Services i New York til Bloomberg News.

SOLID JOBRAPPORT


Fredagens jobrapport viste en jobskabelse på 215.000 i marts mod de ventede 205.000. Og måske vigtigere, de gennemsnitlige timelønninger steg 2,3 pct. på årsbasis i marts mod en ventet stigning på 2,2 pct.


Rapporten viser et billede af en økonomi i god fremdrift, og udviklingen blev yderligere bekræftet af fredagens ISM-tal - de amerikanske indkøbschefers indeks over aktiviteten - som med en stigning til 51,8 nåede det højeste niveau i otte måneder. Det var en del højere end analytikernes estimerede indeks på 51,0.

Eneste skuffelse var et fald i anlægsinvesteringerne på 0,5 pct. i februar i forhold til måneden før. Økonomerne havde estimeret en stigning på 0,1 pct.

Mandag morgen lægger de asiatiske aktiemarkeder ud med pæne stigninger, mens de amerikanske aktiefutures stiger med små 0,1 pct.


OTTE AF TI SEKTORER STEG


Otte af de ti undersektorer i S&P-indekset lukkede med stigninger. Kun telekom- og energisektoren lå under nulpunktet, mens sundhedssektoren og de forbrugerrelaterede selskaber lå i top.


Energiselskaberne med de store oliekoncerner blev trukket ned af et faldende råvaremarked, efter at Saudi-Arabien erklærede, at der kun kan blive tale om fastfrysning af produktionen, hvis de andre store aktører følger med. Oliesværvægtere som Chevron og Exxon faldt 1,2 pct. og 0,8 pct.


Investorerne havde et godt øje til elbilproducenten Tesla, der med et blikfang i form af torsdag aftens præsentation af den nye Model 3, tiltrak sig en del opmærksomhed. Modellen, som er noget billigere end koncernens mere eksklusive sportsvogne og SUV'er, har ifølge ledelsen allerede givet overraskende mange ordrer. Investorerne kvitterede med at sende aktien 3,4 pct. op.

Smartphoneproducenten Blackberry, der tidligere har balanceret på afgrundens rand, offentliggjorde skuffende omsætningsfald i det forskudte fjerde kvartal fra december-februar. Udviklingen var klart svagere end ventet, og reaktionen i markedet var da også er kursfald på 7,5 pct.


/ritzau/FINANS